Suurin ja tärkein satukirjani

Raamattu on satukirja. Kirjoitan tämän kaikella uskovaisen ja kirjallisuudenopiskelijan lämmöllä.

Sen historiallinen tarkkuus on kyseenalaista paitsi kreationismin epäuskottavuuden, myös esimerkiksi sen vuoksi, että kaikki neljä testamenttia esittelevät samoja tapahtumia eri tavalla. Sitä ei siis voi pitää ainakaan kovin tarkkana historiallisena dokumenttina.

Se, että historialliset faktat eivät välttämättä osu aivan paikoilleen oraalisena siirtyneessä ja sittemmin monien eri kirjoittajien ylöskirjaamissa teksteissä, ei tee teosta kuitenkaan arvottomaksi. Raamatun kirjoitushetkellä vallitsevassa kulttuurissa, jos jotain oikein tärkeää haluttiin sanoa, se puettiin vertaukseksi. Tämä on mahdollista huomata myös testamenttien raportoimissa Jeesuksen puheissa. Hän käytti hyvin paljon vertauksia. Hän siis kertoi ihmisille satuja, joissa oli opetus.


Raamattu on valtava kokoelma satuja, joissa on aikansa ihmisille ja miksei vielä nyky-ihmisillekin ajatuksia herättäviä opetuksia. Tärkeintä ei ole yksityiskohdat, vaan suurempi narratiivi ja sen takana oleva opetus. Se, että jokin on "satua", fiktiota, ei tee siitä arvotonta. Joskus fiktio kertoo elämästä paremmin kuin dokumentti.

Kommentit