Vampyyrin seisokki


Minua ei väsytä, eikä nukuta, joten kirjoitan blogimerkinnän maailman toki kaikkein tärkeimmästä asiasta, johon sain inspiraation aina niin laadukkaan hevostalli.netin keskustelupalstalta.

Twilight-sarja on pistänyt niin monet ihmiset kysymään, miten vampyyri voi harrastaa seksiä, kun sillä ei kierrä veri ja vetoavat yhä uudelleen vanhoihin legendoihin, sen tarkemmin legendoja erittelemättä.

Ensinnäkin vampyyrin liittäminen seksuaalisuuteen on varsin yleinen ilmiö ollut populaarikulttuurissa jo pidemmän aikaa. Eritteidenvaihto kun nyt vain on niin jännää. Twilight ei suinkaan ole sarjassaan ensimmäinen, vaikka kenties nykyään tunnetuin.

Mitä taas tulee vanhoihin legendoihin, niin käsitteiden sisällöllä ja kielellä on tapana muuttua käytössä. Sanan merkitykset siis muuttuvat. Esimerkkinä voisin tästä käyttää vaikkapa sanaa teini, joka siis aiemmin tarkoitti suomenkielessä opiskelijaa. Voisin selittää tästä pitkästikin, mutta olennainen pointtini on, että vaikka seksisuhteet ihmisiin eivät kenties sisältyneet vanhoihin legendoihin vampyyreistä, ne voivat silti nykyään sisältyä vampyyrin käsitteeseen. Ja olen liian laiska jaksaakseni tutkia kaikkia legendoja, mutta jotenkin olettaisin sieltäkin löytyvän seksuaalisia viittauksia.

Sitten siihen biologiseen puoleen (vaikka onkin verrattaen kyseenalaista pohtia fantasiaolennon fyysiikkaa). Verenkierrosta, jonka puuttumisen nähdään estävän seisokin, eli paisuvaiskudoksen toimiminen. Näin epäakateemisesti wikipediaa lainaten:
”Verenkierto on järjestelmä, jolla elimistön soluillekuljetetaan verisuontenavulla ravintoa ja happea sekä solujen tuottamia kuona-aineitaja hiilidioksidiakuljetetaan maksaanja keuhkoihinpoistettavaksi elimistöstä ja käsiteltäväksi. Lisäksi verenkierto tasoittaa elimistön eri osien lämpötila- ja happamuuseroja, kuljettamalla lämpöenergiaaja vety-ioneja. Myös elimistön puolustussolut leviävät verenkierron avulla paikasta toiseen.”


Eli siis vampyyrin pitäisi pystyä liikkumaan ja olemaan mätänemättä ilman kaikkia noita verenkierron antimia? Huomautan myös, että esimerkiksi lihakset tarvitsevat happea liikkuakseen samoin kuin paisuvaiskudos verta jäykistyäkseen. Jos vampyyri siis pystyy liikkumaan ilman happea, niin en ymmärrä, miksei se voisi pystyä myös hankkimaan seisokkia kirjailijan niin halutessa.

Kommentit

  1. Minä olen aina miettinyt Edwardin ja Bellan suhdetta. Tai siis sitä puolta asiasta, että bella on nainen. Elävä sellainen. Kuinka Eetu parka pystyi olemaan Bellan lähellä kuukautisten aikaan? Suuri mysteeri, jota en muista kirjan selittäneen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti