Pieni satu Norosta

Kerronpa teille pienen sadun viruksesta nimeltä Noro. Se leviää kosketustartuntana ihmisestä toiseen ja on tällä hetkellä muun muassa Oulun seudulla liikkeellä. Se myös selviää kylmissä vesissä hyvin hengissä. Noroviruksen itämisaika on puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokauteen. Itämisajan jälkeen oireet alkavat äkisti ja voimakkaina.

Noroa sairastaneiden henkilöiden mukaan tauti tuntuu niin ikävältä, että jos viikatemies ilmestyisi sängyn viereen, potilas rukoilisi viikatemiestä ottamaan tämän mukaansa. Anteeksi lievä ilmaisun värikkyys. Todellisuudessa ei ole mitenkään varmaa, että potilas on päässyt sänkyyn asti, saati sitten että se olisi fyysisesti kykenevä rukoilemaan yhtään mitään.
"Sä puklaat kaiken, mitä sun sisällä on ja vielä enemmän. Sitten kun sulla ei ole enää mitään puklattavaa, sulla on vaan saatanallisen huono olo. Mikään ei pysy sisässä."

Se ei kestä kalenterilla mitattuna kovin kauaa, mutta potilaasta se tuntuu iäisyydeltä. Kaksi päivää sairastuttuaan erään potilaan munuaiset lakkasivat toimimasta.

Oireiden loputtua, virusta erittyy ulosteisiin kuitenkin vielä yhdestä kolmeen viikkoa.

Tarinan opetus on, että peskää käsiä. Kuumalla vedellä ja saippualla.
Te ette halua Noroa kylään.


Ps.
Raportoin myöhemmin, mikäli oma turvalukkoni pettää ja se pääsee meille kylään. Jos pystyn.

Kommentit