Opiskelijan kotiapteekki


Opiskelija muuttaa omilleen ja huomaa yhtäkkiä, että omasta lääkekaapista löytyykin kolmen sukupolven reseptilääkevyöryn sijaan vain verenluovutuksesta annettu laastaripaketti. Mitä sinne oikeastaan pitäisi hankkia?

Tietenkin jokaisella on omat yksilölliset tarpeensa ja mahdollisesti myös reseptilääkkeensä, mutta tässä joitain yleishyödyllisiä vinkkejä, joilla voi lähteä kotiapteekkiaan rakentamaan ja täydentämään.

Varoitus, blogimerkinnässä saattaa olla mainonnallisia piirteitä, mutta minulle ei kuitenkaan makseta tästä, vaan annan kyseiset tuotemerkit helppoina ja toimiviksi koettuina esimerkkeinä.
Huomio, kaikkia esimerkkejä ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätöntä, tai edes kaikissa tapauksissa kovin mielekästä pitää itse lääkekaapissa, mutta taloudesta ne olisi ihan hyvä löytyä.

Ensiksikin,
Perusvoide. Se on yllättävän hyödyllinen ja tarpeellinen. Itse suosin tömäkämpää perusvoidetta, esimerkiksi tummelia tai vaselinea. (Vinkki:Jos laittaa iltaisin rasvaista perusvoidetta kantapäihin, ne pehmenevät, eivätkä halkeile.)

Aloe vera ja/tai bepantentai vastaava hyvin yleishyödyllinen valmiste, joka auttaa hiertymiin, ihottumiin, palovammoihin ja melkein mihin tahansa.

Särkylääke. Silloin kun sitä tarvitsee ja sitä ei ole, vitutus on varsin maksimaalinen. En uskalla suositella varsinaisesti merkkejä, sillä se mikä käy toiselle, ei välttämättä käy toiselle. Ibuprofein-valmisteiden haittavaikutukset ovat yleisesti ottaen vähäisimmät ja ne allergisoivat harvimmin (minkä vuoksi monet lääkisopiskelijat suosivat niitä), mutta niillä ei ole kuumetta alentavaa vaikutusta. Mikäli sairastaa migreeniälienee tietysti suotavaa käyttää sitä lääkettä, mitä vaivaan on määrätty.

Laastarit. Tavallisia laastareita ja sitten pari rakkolaastaria sekaan, niin on edes jotain. Niillekin voi löytyä tarve varsin yllättäen ja sitten ketuttaa, jos niitä ei ole.

Desinfiointiaine. No sitä nyt vaan on hyvä olla. Käsidesiäkin ole tosin käyttänyt apteekkidesin uupuessa.

Toiseksi,
Sidetarpeita & paineside.Silloin, kun jotain laastarihaavaa vakavampaa sattuu, nämä tulevat todella tarpeeseen. Ne ovat ”toiseksi”-listalla lähinnä siksi, että todellisessa hätätilanteessa, voi sidetarpeet myös improvisoida. Kannattaa ne kuitenkin olla olemassa.

Hiilitabletit. Ne auttaa silloin, kun on syönyt jotain sopimatonta tai jopa myrkyllistä. Niillä voi myös värjätä hampaansa halloweenin kunniaksi. Yhdistettynä edellisen kohdan tarpeistoon, tulee jo varsin mielenkiintoista jälkeä.

Huulirasva. Usko pois. Sitä tarvitsee ennemmin tai myöhemmin. Tällä hetkellä käytän itse jotain luontaistuotekaupasta ostettua, markettirasvoihinv errattuna varsin hinnakasta huulirasvaa, mutta se on ainakin tähän mennessä hoitanut asiansa varsin hyvin (=saanut rohtuneet huulet palaamaan normaalitilaan). Musta jotenkun tuntuu, että jotkut huulirasvat on kehitetty siten, että ne lisäisivät huulirasvan kokonaiskulutusta. Toisaalta, myös perusvoidetta voi käyttää huulirasvana tarpeen tullen.

Kolmanneksi,
Kuukautissuojat, ainakin jos olet nainen, tai taloudessa asuu nainen, jolla kyseistä vaivaa esiintyy. Kertakäyttöisten suojien lisäksi myös esimerkiksi kestosuojat ja kuukupit ovat varsin pätevä vaihtoehto, jos haluaa vähentää syntyvän jätteen määrää.

Allergialääke,vallankin mikäli taloudessa asuu jollekin kovin allergisia ihmisiä, tai jos taloudessa on allergisoivia lemmikkejä. Apteekeista saa allergialääkkeitä myös ilman reseptiä.

Parafiiniöljy, auttaa kissan karvapallot kulkemaan nätisti suolistossa. Auttaa myös ihmisillä ummetukseen. Saatavilla apteekeista ja lemmikkieläintarvikekaupoista. Jälkimmäisessä se oli omien muistikuvieni mukaan vähän halvempaa.

Laktaasi, mikäli kärsit esimerkiksi laktoosi-intorelanssista, tämä voi tulla tarpeeseen. Muille tämän nauttiminen (sikäli kun pillereiden popsimisesta nauttii) voi aiheuttaa ummetusta. Saatavilla apteekeista, käsittääkseni myös ilman reseptiä.


Jos tykkää hippeillä, tai on muuten vaan kiinnostunut yrteistä, kuten minä, niin yrttitarha.fi on hyvä kaveri. Homeopatiaa sen sijaan en suosittele. Kalliiden homeopaattisten lääkkeiden sijaan voi ostaa lääkekaappiinsa maitosokeria, eli laktoosia ja viinaa ja kokeilla auttaako ne vaivoihin. Ei homeopatiasta kuitenkaan enempää tällä erää.

Kommentit