Juoppo opiskelija

Olen havainnut, että mentyäni yliopistoon alkoholinkulutukseni on moninkertaistunut. Ehkä kaksin tai kolminkertaistunut. Se kuulostaa aika pahalta, kuin sen sanoo noin, vai mitä? Kaikki on kiinni siitä, miten asian ilmaisee. Jos sen sijaan sanoo, että juon kuukausitasolla nykyään yhden siiderin sijaan kaksi, niin alkoholinkulutuksen kaksinkertaistuminen omalla kohdallani ei vaikuta mitenkään erityisen räjähdysmäiseltä.

Minua jotenkin huvittaa, kun aina silloin tällöin putkahtaa kaikenlaisia laskureita "Paljonko säästäisit, jos et joisi". No lasketaampa. Osaan minä sen ilman laskuriakin. Lasketaampa se pessimistisempi arvio. Jos ajatellaan, että joisin keskimäärin vaikka kolme siideriä (tai siihen verrattavan alkoholimäärän) kuukaudessa. Siideri maksaa kaupassa pyöreästi kolme euroa. Eli 9 euroa kuukaudessa. Vuositasolla 108 euroa. (Todennäköisesti juon siideriä huomattavasti vähemmän, mutta koska ostan ehkä kaksi pulloa jotain kalliimpaa holia vuodessa ja käyn joskus baarissa yhdellä tai kahdella, niin se varmaan kompensoituu.)

Ei sillä satasella ehkä etelänmatkoja saa, mutta jotain kuitenkin. Todellisuus kuitenkin on, että en oikeasti säästäisi satasta vuositasolla. Juon alkoholia sellaisissa tilanteissa, kuin joisin jotain joka tapauksessa. Jos ajatellaan, että joisin aina silloin vaikka limsaa, joka maksaa ehkä 1,70 (ainakin lähimmässä kaupassani): 1,7 x 3 x 12 = 61,2. Jäisin siis limsoihin vaihtamisella voitolle vuositasolla vajaan viisikymppiä.

Ehkä minä voin viisikymppiä maksaa siitä, että maistelen vuoden aikana alkoholia. Enemmän, tai ainakin yhtä paljon säästäisin, jos en ostaisi purkkaa. Se on muuten aika kallista.

Sitten jotkut kysyvät, että miksi sitten käyttää alkoholia, jos ei halua 'kunnolla känniin'. Koska holi voi myös oikein käytettynä ja laitettuna maistua ihan hyvältä? Koska kohtuukäyttö vahvistaa maksaa? Koska se tekee hyvässä seurassa olon hieman hilpeäksi, vaikkei sitä litratolkulla joisikaan? Koska sitä voi käyttää yskänlääkkeenä? Koska tekee mieli? En vain kerta kaikkiaan jaksa ymmärtää, miksi oletetaan, että joko on täysi absolutisti tai sitten 'vetää aina kunnolla', kun kerran juo.

Loppukaneetiksi voisin turvautua kliseeseen. Sanotaan, että viina on viisasten juoma. Ei siksi, että se ihmisestä yhtään viisaampaa tekisi, vaan siksi, että sen käytössä kannattaa olla järki mukana. Joidenkin elämä olisi kieltämättä huomattavasti helpompaa, jos he eivät käyttäisi alkoholia ollenkaan.

Kommentit