Miksi Oulu?


Sitä kysyttiin multa tänään sähköpostissa. Kaipasivat johonkin tutkimukseen mielikuviani Oulusta opiskelukaupunkina.

Kirjoitan tästä teillekin, koska ei se mikään salaisuus ole. Ehkä aiemmista kirjoituksistani on voinut jo jotain päätelläkin, vaikken olisikaan eksplisiittisesti Oulua mainostanutkaan.

Miksi menin Ouluun opiskelemaan?
Se on vähän tyhmä kysymys. Tulin Ouluun opiskelemaan, koska pääsin Ouluun opiskelemaan. Korkeakouluihin Oulussa on tilastollisesti helpompi päästä sisään kuin esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä. Oulu oli ainoa paikka johon pääsin sisään, joten onko se joku ihme, että tulin tänne opiskelemaan?

Oikeampi kysymys olisi ollut, että miksi hain Ouluun opiskelemaan. 

Miksi en olisi hakenut?

Koska se on niin kaukana!
Ouluun menee suora junayhteys ainakin Helsingistä, Tampereelta, Seinäjoelta ja Rovaniemeltä. Oma matkani Ouluun kestää vanhempieni luota lähimmältä juna-asemalta vähän alle 5 tuntia. Se on loppuen lopuksi aika vähän aikaa. Sen voi vaikka istua koneella ja pelata/kirjottaa/surffata tai lukea kirjaa tai vaikka nukkua. Muutaman tunnin matkustaminen on aina ollut minulle ihan mielekästä puuhaa. Opiskelijalippu Tampereelta Ouluun maksaa noin 30 euroa.

Joskus on myöskin etua siitä, että asuu niin ”kaukana”. Sukulaiset pamahtavat harvemmin yllätysvierailulle. Ei minulla ole mitään sukulaisiani vastaan. Haluan vain saada aikaa valmistautua siihen ensiksi (= varmistaa ettei kämppä haise navetalta).

Se on niin pohjoisessa!
Oulu on itse asiassa keskellä Suomea, jos tarkkoja ollaan. Kittilästä kotoisin oleva kaverini on ihastuksissaan päästessään näin etelään opiskelemaan. Oulua tosin tituleerataan ”Pohjolan pääkaupungiksi”.

No mitä siellä edes voi opiskella?
Öm... Kaikkea? Paitsi lakimieheksi tai eläinlääkäriksi. Niitä ei voi opiskella Oulussa. Melkein kaikkea muuta voi. Minua tosin kiinnosti eniten arkkitehtuuri ja kirjallisuus sekä se, että nykyisen avouolisoni on mahdollista opiskella historiaa täällä.

Voiko siellä harrastaa mitään?
Voi. Minä tosin olen sen verran sohvaperuna, että toimivalla internetyhteydelläkin pysyn melko pitkään tyytyväisenä. En ole maalaisena oikein edes tajunnut kaikkia kaupunkiasumisen tuomia harrastemahdollisuuksia vielä.

Korkeakoululiikunnan sivuilta löytyy jotain (ja jostain muualta luultavasti vielä paljon lisää) jos kaipaa sporttisempaa harrastelua. Lemmikkien kanssa harrastaville löytyy myös mahdollisuuksia (olen miettinyt innostaisikohan tuota meidän kania lähteä kaniagilityä harrastamaan).

Kulttuuria tungetaan ainakin kulttuurintutkijoiden ainejärjestöön Kultuun, kuuluvalle ovista ja ikkunoista sisään. Tällä hetkellä olen mukana erään nettisarjan teossa (näyttelen ja webmasteroin), speksissä (näyttelen ja webmasteroin) sekä ainejärjestömme toiminnassa (hallituksessa ja webmasteroin).

Siellä on kumminkin kallista asua.
Riippuu mihin verrattuna. Viron maalaiskuntiin verrattuna ehkä, mutta esimerkiksi Helsinkiin tai jo Tampereehenkin verrattuna Oulussa on melko edullista asua. Jos numeroita haluatte, niin noin 60 neliöisen, hyväkuntoisen kaksion saa vuokrattua 500-600 eurolla kuukaudessa. Siihenkin monessa paikkaa sisältyy ainakin vesi ja saunavuoro taloyhtiön saunasta. Joissain paikoissa myös netti ja sähkö. Asunnonvälitysfirmoja Oulun alueella toimii muun muassa Sivakka, OVV ja PSOAS.

Lisäksi pidän Oulussa siitä, että täällä yhdistyy jännällä tavalla kaupungin ja maaseudun hyvät puolet. Täällä on luonnonläheistä kauneutta ja veden läheisyyttä, josta pidin myös synnyinseudullani. Väkeä ei ole niin paljon, ettei omaa rauhaakin olisi mahdollista ottaa. Oulu on kuitenkin sen verran iso paikka, että täältä löytyy kaikkea ja on hyviä mahdollisuuksia vaikka mihin.

Jos vertailen Oulua vaikkapa Tampereeseen, joka oli minulle ennemmin isommista kaupungeista se tutumpi, niin olen tehnyt seuraavanlaisia huomioita:

1. Bussilla matkustaminen on täällä kalliimpaa (kertalippu Tampereella on 2,50 ja Oulussa 3,30) – siksi paikalliset pyöräilevät kesät talvet. Pyöräily on täällä myös turvallista ja helppoa. Pyörätiet ovat hyvässä kunnossa ja niitä hoidetaan hyvin myös talvella.

2. Joet ovat puhtaampia Oulussa. Ne vain ovat.

3. Tampere on rakenteeltaan monimutkaisempi. Tai sitten olen vain tottuneempi kulkemaan Oulussa.

4. Helsingissä asuvien mielestä sillä ei oikeastaan ole väliä asutko Tampereella vai Oulussa, kun kumpikin on yhtä kaukana: liian kaukana, että siellä viitsisi käydä.

(Okei, nyt lakkaan dissaamasta Helsinkiä. Siellä on varmasti myös paljon hienoja asioita, joita en ulkopaikkakuntalaisena tunne. Minusta on kuitenkin vain kohtuullista, että heitäkin arvostellaan, vaikka olen siellä hädintuskin edes käynyt kuin ohikulkumatkalla. Sieltäkin päin ollaan suureen ääneen huutelemassa muualle, vaikkei oltaisi jalallaan astuttu kehäkolmosen ulkopuolelle.)

Kommentit