Transsukupuolisuuden merkityssisällöstä

Transsukupuolisuutta ja transseksuaalisuutta käytetään lääketieteellisessä ja juridisessa määrittelyssä sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä. Kummankin termin käytöstä on kuitenkin vääntöä heidän keskuudessaan, jotka kyseisten termien kanssa enemmän ovat joutuneet tekemisiin. Avaan tässä merkinnässä hieman, mistä on kyse ja mitä pidetään ratkaisuna.

Vanhemman termin "transseksuaalisuuden" epäsopivuudesta vallitsee jo varsin vankka yhteisymmärrys. Sukupuolikokemuksella ja seksuaalisuudella ei ole varsinaista yhteyttä, vaan kyseinen termi on suomeen huonosti istuva käännös englannin termistä. Englannin kielen "sex", kun nimittäin tarkoittaa tässä yhteydessä sukupuolta, eikä seksuaalisuutta.

Sitten mennään paljon monimutkaisemmin selitettävään termiin "transsukupuolinen". Tällä hetkellä kyseisen termin luonne on hyvin pitkälle on diagnostinen; diagnoosin f64.0 nimi on transsukupuolisuus ja se on diagnoosi, joka antaa ihmisille pääsyt kaikkiin sukupuolenkorjaushoitoihin ja juridisen sukupuolen vaihtamiseen. Kriteerit ovat HUS:in mukaan

DIAGNOSTISET KRITEERIT ICD-10 F64.0 TRANSSUKUPUOLISUUS 
A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli. 
B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta. 
C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus. 
Tähän ollaan hakemassa muutosta ja on muun muassa esitetty, että diagnoosin nimeksi vaihdettaisiin "sukupuoliristiriita" ja sisältöä olisi rukattu paremmin muunsukupuolisten hoidontarpeet huomioon ottavaksi. Myös siihen ollaan hakemassa muutosta, että tarvitsee diagnoosin f64.0, jotta voi vaihtaa henkilöturvatunnuksen. Aino Mattila, Tampereen transpolin ylilääkäri, jonka kanssa itse keskustelin, oli sitä mieltä, että henkilöturvatunnus ja juridinen sukupuoli olisi yksilön ja hallintokoneiston välinen asia, eikä kuuluisi diagnostiikan piiriin. Tämä muutos siis koskisi lakia 'transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta'. Jos minulta kysytään, niin saisivat vaihtaa samalla lain nimen.

Tässä on nyt siis se ongelma, että "transsukupuolisuus" tulkitaan tällä perusteella pelkästään selkeästi kaikki korjaushoidot ja toisen hetun haluavien transmiesten ja transnaisten ominaisuudeksi - mutta diagnoosin "transsukupuolinen" tarvitsee jokainen, joka haluaa henkilöturvatunnuksen vaihdon ja/tai joitain tiettyjä osia korjaushoidoista. Joitain hoitoja on toisinaan mahdollista saada myös diagnoosilla f64.8 muu sukupuoliristiriita, mutta se tuntuu vaihtelevan. Selkeämpi ja yhteneväisempi olisi siis yksi diagnoosi "Sukupuoliristiriita", jonka diagnosoinnin yhteydessä pohdittaisiin, mitkä ovat tarpeellisia hoitoja.

Tällöin 'transsukupuolisuuden' luonne diagnostisena terminä purettaisiin. En myöskään keksi mitään sopivaa korviketta sisällölle "sukupuolenkorjausprosessissa oleva henkilö". Itse olen tähän asti käyttänyt ilmausta transsukupuolinen, mutta tiedostan sen ongelmallisuuden.

Ihmiset käsittelevät ilmausta 'transsukupuolinen' identiteettiä kuvaavana sanana, eivätkä välttämättä halua identifioitua transsukupuolisiksi, vaikka olisivat sukupuolenkorjausprosessissa. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka identifioivat itsensaä transsukupuolisiksi, vaikka eivät ole korjausprosessissa tai hakeutumassa korjausprosessiin. Kyseisiä ihmisiä on myös usein järjestelmällisesti sukupuolitettu väärin heidän koko elämänsä, joten ulkopuolinen määrittely "transsukupuolinen" saattaa tuntua jopa henkiseltä väkivallalta. Toisaalta jotain termejä olisi kuitenkin voitava käyttää ihmisjoukoista, yksittäisten ihmisten omasta identifikaatiosta huolimatta. Mikään termi on tuskin sellainen, että koko sen kuvaama ihmisjoukko kokisi sen omakseen (paitsi jos joukko on varsin pieni). Edes termiä "ihminen" eivät kaikki ihmiseksi määriteltävät olennot koe omakseen. Jotain suuntaviivoja olisi siis tehtävä julkiseen keskusteluun.

On myös oma keskustelunsa, onko tarpeellista ylipäätään kehittää omaa termiä, kun asian voi ilmaista myös sanomalla 'sukupuolenkorjausprosessissa oleva henkilö'. Itse asiassa sekin sopisi minulle aivan hyvin. Transsukupuoliselle olisi mahdollista nimittäin antaa myös laajempi merkitys, jolle olisi myös nykyisin yhteiskunnassa enemmän käyttöä.

Transsukupuolista olisi mahdollista käyttää merkityksessä "henkilö, joka kokee ristiriitaa suhteessa syntymässä määriteltyyn sukupuoleen". Transsukupuolisista siis osa saattaisi olla prosessissa ja osa ei ja käyttäisin sitä erotuksena henkilöistä, jotka eivät koe ristiriitaa syntymässä määritellyn sukupuolen kanssa. Tälle asialle pitäisin ainakin toistaiseksi tarpeellisena omaa termiä, sillä nämä asiat eivät ole kovin tuttuja suurelle osalle ihmisistä, jotka eivät itse koe sukupuoliristiriitaa. Yhteiskunnassa, jossa syntymässä määritellyn sukupuolen ei automaattisesti oletettaisi vaikuttavan suunnilleen kaikkeen ihmisessä, tällaiselle termille ei välttämättä olisikaan käyttöä.

Tässä siis yksi ehdotelma siitä, miten termiä "transsukupuolisuus" voisi käyttää.

Kommentit