Sukupuolikas termiviidakkoveitsi

Sukupuolisuudesta puhuessa kannattaa toisinaan varoa sanojaan, sillä aihe on joillekin ihmisille herkkä ja henkilökohtainen. Sen lisäksi, ettei ole kiva ehdoin tahdoin loukata ketään, asioista puhumista helpottaa myös huomattavasti jos on niille jotain termejä. Siksi olen koostanut pienen sanaston, jota tulen käyttämään jatkossa kirjoittaessani tässä blogissa sukupuolisuudesta ja siihen liittyvistä ongelmakohdista.

Transsukupuolinen:
Henkilö, joka kokee ristiriitaa suhteessa syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. Eli esimerkiksi henkilö, jonka kätilö on julistanut olevan tyttö, mutta joka ei koe tyttöyttä/naiseutta oikeaksi kategoriaksi omalle identiteetilleen. Tätä termiä käytetään myös muilla tavoilla, joista kerroin tarkemmin aiemmassa merkinnässäni. Tämä on kuitenkin merkitys, jossa minä käytän transsukupuolisuutta jatkossa. "Trans" latinankielisenä sanana viittaa jonkin toisella puolen tai ulkopuolella olemiseen.

Transihminen:
Yksinkertaisimmillaan ilmaistuna transsukupuoliset ja transvestiitit.

Transvestiitti:
Henkilö, jolla on useampi kuin yksi sukupuoli-identiteetti, jota hän ilmaisee.

Genderfluid:
Henkilö, jonka sukupuolinen kokemus ja ilmaisu vaihtelee ja muuttuu jatkuvasti. Tavallisesti vaihtelu tapahtuu jonkin yksilöllisen skaalan sisällä. Tälle olisi tietysti vinkeää keksiä joku suomenkielinen vastine. Sukupuolineste kuulostaa lähinnä epäilyttävältä. Sukupuolihuolimaton on yksi termi, joita jotkut genderfluidit käyttävät itsestään. Ilmaisua saattaa tosin käyttää myös jotkut muut transihmiset.

Binäärinen sukupuoli:
... on henkilöillä jotka kokevat olevansa miehiä tai naisia. Binääri viittaa sanana kaksijakoisuuteen.

» Binäärinen transsukupuolinen:
A) on mieheksi syntymässä määritelty henkilö, joka kokee olevansa nainen, eli transnainen (käytetään sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä myös englannista tullutta lyhennettä mtf, male to female)
B) naiseksi syntymässä määritelty henkilö, joka kokee olevansa mies, eli transmies (käytetään sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä myös englannista tullutta lyhennettä ftm, female to male)

Ei-binäärinen sukupuoli:
... on henkilöillä jotka määrittelevät sukupuoli-identiteettinsä joksikin muuksi kuin mieheksi tai naiseksi. On myös henkilöitä, jotka ilmaisevat sukupuolista kokemustaan esimerkiksi "muunsukupuoliseksi mieheksi" ja he saavat itse asiayhteydestä riippuen päättää, missä määrin he mieltävät kuuluvansa binääristen vai ei-binääristen joukkoon. Tällä hetkellä kaikki sukupuoleltaan ei-binääriset ovat minun määrittelyni mukaan myös transsukupuolisia, sillä Suomessa ei tunnusteta muita sukupuolia kuin mies ja nainen.

Ilmauksia joilla ei-binäärisesti sukupuolensa määrittävät henkilöt saattavat luonnehtia sukupuolisuuttaan: neutraali, sukupuoleton, androgyyni, muunsukupuolinen, intersukupuolinen.

AFAB:
Assigned female at birth = Määritelty syntymässä naiseksi. Suomenkielisenä vastineena käyttäisin mieluiten ilmausta "naaras", sillä sen voi nähdä viittaavan identiteetistä riippumattomaan joukkoon biologisia ominaisuuksia. Nainen, tai naiskehoinen viittaa monien transihmisten mielestä liian selkeästi siihen, että tietynlaisella identiteetillä varustetulla pitäisi olla tietynlainen keho.

AMAB:
Assigned male at birth = Määritelty syntymässä mieheksi. Suomenkielisenä vastineena käyttäisin mieluiten ilmausta "koiras", sillä sen voi nähdä viittaavan identiteetistä riippumattomaan joukkoon biologisia ominaisuuksia. Mies, tai mieskehoinen viittaa monien transihmisten mielestä liian selkeästi siihen, että tietynlaisella identiteetillä varustetulla pitäisi olla tietynlainen keho.

Estrovartalo:
Vartalo, jonka ruumiinmuotojen ja sukupuolisten tuntomerkkien muokkaantumiseen estrogeeni on ollut hallitsevana tekijänä. Tällainen on henkilöillä, jotka joko tuottavat itse kehossaan naaraille tyypillisen määrän estrogeeniä, tai joilla se on lääkityksenä sukupuoliristiriidan hoitoon.

Testovartalo:
Vartalo, jonka ruumiinmuotojen ja sukupuolisten tuntomerkkien  muokkaantumiseen testosteroni on ollut hallitsevana tekijänä. Tällainen on henkilöillä, jotka joko tuottavat itse kehossaan koiraille tyypillisen määrän testosteronia, tai joilla se on lääkityksenä sukupuoliristiriidan hoitoon.


HUOM.!
Näitä termejä siis käytän tässä blogissa kirjoittaessani aiheesta. Mikäli keskustelet itse jonkun transihmisen kanssa, on silloin häntä kutsuttava niillä termeillä, joilla hän itse toivoo itseään nimitettävän. Asiasta voi tarpeen vaatiessa myös kysyä. Väärillä termeillä kutsuminen voidaan kokea loukkaavaksi.

MINUSTA:
Itse olen tämän terminologian mukaan ei-binäärinen, genderfluid transsukupuolinen. Olen myös AFAB, määriteltävissä siis naaraaksi, ja minulla on ainakin vielä toistaiseksi estrovartalo.

Olen tässä blogissa nimittänyt itseäni lähinnä muunsukupuoliseksi, mutta yleisesti ottaen en lainkaan pahastu muistakaan ei-binäärisistä tai sukupuolineutraaleista termeistä. Veljeni taitaa edelleen pitää minua digimonina. Koska sukupuolikokemukseni liippaa välillä hyvin läheltä mieskategoriaa, niin en koe myöskään miesidentiteetille sopivaksi miellettyjä ilmauksia varsinaisesti epämiellyttäväksi. Naiseuteen liittyviä sanoja taas pyytäisin välttämään minusta puhuttaessa, sillä vieroksun syntymässä määritellyn sukupuoleni binäärikategoriaan identifikoitumista voimakkaammin kuin siihen toiseen binääriseen sukupuoleen.

Kommentit

  1. Mä itse toivisin, että kukaan ei puhuisi transmiehistä naaraina vaan transukupuolisina uroksina, ja toisin päin. Naiskeho ja nainenkin on musta siedettävämpiä termejä kuin naaras. Se on kauhein naiseuteen liittyvä sana, jonka keksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän pointin ja tää on sellainen asia, joka jakaa ihmisten mielipiteitä myös transpiireissä. Joidenkin mielestä se on vielä jotenkin siedettävää ajatella, että on ihmisnaaras, eli tämän kyseisen lajin yksilö, jonka kehossa on tällaisia ominaisuuksia, joiden kokonaisuutta naaraaksi. Mutta tosiaan, kuten sanoin, ymmärrän kyllä vastakkaisenkin näkemyksen. Eihän se mikään kiva sanakaan ole. Enkä minkään halua, että sitä käytettäisiin niinkuin jokapäiväisessä kielessä, vaan enemmänkin puhuttaessa puhtaasti kehon asioista, kuten esimerkiksi "rintasyöpä on yleisempää naarasyksilöillä".

      Varsin todennäköistä tosin olisi, että sitä käyttäisiin sanan "nainen" korvaajana vähän samaan tapaan, kuin englannin kielessä sanaa female. Tällöin sanaan liitettäisiin paljon muitakin kuin puhtaasti biologisia ominaisuuksia.

      Poista

Lähetä kommentti