Homoseksuaalisuus ja pedofilia perversioina osa 1

Ovatko homoseksuaalisuus ja pedofilia perversioita? Ja millä perustein ovat tai eivät ole? (Mikäli haluat tietää, miksi teen tämän rinnastuksen, suosittelen lukemaan edellisen blogimerkintäni.) Vertailen siis tässä blogimerkinnässä homoseksuaalisuutta ja pedofiliaa siitä näkökulmasta missä määrin ne ovat perversioita. Käyttämäni perversion määritelmä löytyy myös blogistani.

Perversiolle on siis kaksi määritelmää. Pohditaanpa asiaa ensiksi ensimmäisen määritelmän mukaan. Ovatko homoseksuaalisuus ja pedofilia siis häiriöitä, poikkeavuuksia normaalitilasta? Mutta mikä on normaali?

Perversio poikkeavuutena


Wikipedia antaa kolme suhteellisen relevanttia lähestymistapaa:
• tilastollisessa mielessä tavanomainen, yleinen
• lääketieteessä: tila tai kokeen tulos, joka ei viittaa sairauteen
• yhteiskuntatieteissä: normien mukainen käyttäytyminen.
Tilastoista olisi helpoin lähteä liikkeelle, joten otan sen viimeiseksi. Sen sijaan otan ensimmäiseksi yhteiskuntatieteet. Normeista sanotaan samassa lähteessä seuraavaa:

Sosiaaliset normit kuvaat vakiintuneita ja hyväksyttyjä toimintamalleja toimimiseen, pukeutumiseen, kommunikaatioon ja ulkoiseen olemukseen. Normit vaihtelevat ajan kuluessa ja ovat yleensä ikäryhmä-, sosioekonomis- tai sukupuoliriippuvaisia. Ryhmien normit eivä välttämättä ole missään tekemisissä toistensa kanssa.
 Eli normit vaihtelevat ryhmittäin ja muuttuvat ajan myötä. Joissain ryhmissä homoseksuaalisuus on vastoin normeja ja joissain - yhä useammissa - puolestaan ei. Pedofilia on vastoin useimpien ryhmien normeja. Tällä perusteella siis pedofilia enimmäkseen on perversio ja homoseksuaalisuus on ja ei ole perversio. Tämä lähestymistapa tekee perversion käytännössä mielipidekysymykseksi. Esimerkiksi kavereideni keskuudessa perussuomalaisten äänestäminen on vastoin normia. Onko perussuomalaisten äänestäjät siis perverssejä? Minusta tämä on kohtalaisen tympeä tapa määritellä asioita. Otetaanpa siis seuraava vaihtoehto.

Tila- tai kokeen tulos joka ei viittaa sairauteen. Nyt päästään takaisin siihen määrittelytapaan, jota edellisessä merkinnässä karsastin ja jonka sivuutin sillä verukkeella, etten tiedä aiheesta riittävästi. Homoseksuaalisuus on jossain vaiheessa määritelty sairaudeksi, mutta enää ei ole. Silloin sitä voitaneen pitää lääketieteellisessä mielessä normaalina. Eli ei-perverssinä. Pedofiliaa taas nykyisin pidetään sairautena, joten sitä siis ei pidetä lääketieteellisessä mielessä normaalina. Eli se olisi tällä perustein perverssiä. Sitä en sitten tiedä, millä perustein mikäkin luokitellaan sairaudeksi. Sekin vaikuttaisi olevan aika- ja kulttuurisidonnaista.

Biologisessa mielessä wikipedia sanoo sairauden viittaavan 'mihin tahansa organismin epänormaaliin, toimintaa haittaavaan tilaan'. Haittaako pedofilia toimintaa ja mitä toimintaa? Siihen en osaa vastata.

No niin, sitten viimeinen normaalin määrittelytapa. Homoseksuaalisuuden ja pedofilian tavanomaisuus. Tämän määrittelyn kanssa tulee ongelmalliseksi se, että kovin tarkkoja tilastoja vallankin pedofiilien määrästä on mahdotonta saada. Lisäksi pitäisi määritellä se, miten suuri osuudella jokin ominaisuus on oltava, jotta sitä voidaan pitää tavanomaisena. Jälleen kerran käytän laiskuuttani lähteenäni wikipediaa, jonka mukaan homoseksuaaleina itseään pitävien osuus väestöstä, nuorten keskuudessa, tutkituissa OECD-maissa on nykyisin 0,6% - 2%. Wikipedian mukaan pedofilian esiintyvyyttä väestössä ei tunneta. Toisesta lähteestä kuitenkin sain tilastoa, että 'Noin 3,3 prosenttia miehistä kertoi tunteneensa seksuaalista kiinnostusta alle 16-vuotiaisiin ja 0,2 prosenttia alle 12-vuotiaisiin'.

Tämän perusteella voisi sanoa, että seksuaalisen kiinnostuksen kohdistuminen alaikäisiin on tavallisempaa, kuin homoseksuaaliksi identifioituminen. Toisaalta pedofilian lääketieteellisen määrittelyn kattaakseen, olisi mielekkäämpää käyttää jälkimmäistä prosenttilukua, eli 0,2:ta, joka on selkeästi pienempi kuin homoseksuaaleiksi identifioituneiden määrä. Myös kysymyksenasettelu todennäköisesti vaikuttaa tilastoon erotusta kaventavasti. Homoseksuaaliksi identifioituminen ja samaan sukupuoleen seksuaalisen halun kokeminen ovat kuitenkin eri asioita ja jälkimmäinen lienee yleisempää kuin identifiointi. Tähän joukkoon nimittäin kuuluu myös esimerkiksi biseksuaalit.

Lisää erilaisia tilastoja: The Telegraph - Paedophilia is natural and normal for males, The prevalence of pedopfilia

Ehkäpä alle viittä prosenttia ei voida pitää normaalijakauman mukaisena normaalina? Tällä perustein molempia voisi pitää perverssinä.

Sitten olisi vielä se toinen ja minun mielestäni mielenkiintoisempi tapa määritellä perversio; perversio epätarkoituksenmukaisena toimintana. Koska tämä postaus on kuitenkin jo nyt kilometripostaus jätän sen seuraavaan kertaan.



YHTEENVETO:
Kulttuurillisesti riippuvista lähtökohdista käsin määriteltynä pedofiliaa pidetään todennäköisemmin perversiona, kuin homoseksuaalisuutta. Useimpien tilastojen mukaan molemmat asiat ovat "epänormaaleja" ja jos perversion haluaa määritellä sen kautta, niin molemmat ovat perversioita. Toisaalta on myös tilastoja, jotka puhusivat pedofilisten halujen tavanomaisuuden puolesta.

Kommentit