Mokomat perverssit

Niinkutsuttu "homoliittokeskustelu" on noussut jälleen pintaan. En kuitenkaan jaksa vänistä blogissa enää enempää siitä tällä erää. Merkinnän lopusta löytyy pari tähän liittyvää linkkiä, mutta homouden ja avioliiton sijaan keskityn tällä kertaa pohtimaan minusta huomattavasti mielenkiintoisempaa ja kompleksisempaa aihetta. Pohdin nimittäin, mikä on perversio, kuka on perverssi ja mikä on perverssiä?

Aiheen voi tietysti myös nivoa yhteen "homoliittokeskusteluun" kuten monet tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat tuntuvat niin mielellään tekevän. Minulle on sinänsä ihan sama mihin te blogimerkinnän nivotte. Nivokaa vaikka saunavihtaan.

Joka tapauksessa vastaus pohtimiini kysymyksiin vaikuttaisi muodostuvan kahdesta osasta, joita pohdin tässä blogimerkinnässä.

Ensimmäinen osa: Määritelmä


Wikipedia määrittelee perversion seuraavasti:
Parafiliaa kuvaavat sanat perversio, deviaatio ja parafilia ovat suostuttelumääreitä, jotka kuvaavat etäisyyttä tai eroamista tai "vääristyneisyyttä" suhteessa normiin, erityisesti sukupuoli- ja seksuaalisiin normeihin, usein käytetään myös sanaa häiriö, joka sekin on poikkeama normitilasta.
Petri Sipilä teoksessa Sukupuolitettu ihminen kuitenkin määrittelee perversion erillään parafiliasta epätarkoituksenmukaiseksi toiminnaksi. Siinä merkityksessä se on minulle tuttu myös kirjallisuustieteen puolelta. Sen määritelmän kautta myöskin lähden tässä merkinnässä purkamaan perversion käsitettä auki.

Randomfakta: juonta edistämätöntä jaarittelua ja juonta hidastavia sivukiemuroita runsaasti sisältävää kirjaa voidaan nimittää polymorfisesti perverssiksi. Jokainen kirja tosin on ainakin vähän polymorfisesti perverssi, sillä täysin suoraviivaisesti etenevää tarinaa harvemmin pidetään hirvittävän julkaisukelpoisena.

Eli perverssiä on toiminta, joka ei palvele päämääräänsä. Epäintentionaalista toimintaa siis.

Toinen osa: Päämäärä

Niin. Tietääkseen, mikä on toimintaa, joka ei palvele päämääräänsä on tiedettävä, mikä on toiminnan päämäärä. Ja sitä ei ole ollenkaan niin helppoa enää määritellä. Otetaan vaikka käsittelyyn se, minkä yhteydessä perversioista useimmiten puhutaan, eli seksi. 

Mikä on seksin ja seksuaalisuuden päämäärä? Lisääntyminen? Ihmiset harrastavat erittäin paljon seksiä, jonka ei ole tarkoituskaan palvella lisääntymistä. Ainakaan raskaudenehkäisyn suosiosta päätellen. Joko ihmiset ovat siis läpeensä perverssiä porukkaa (mikä ei sekään sinänsä yllättäisi), tai sitten seksillä on myös muita päämääriä. 

Toinen päämäärä voi olla nautinto, kolmas parisuhteen lujittaminen ja rakkauden osoittaminen. Näiden kolmen eri päämäärän kautta tutkittaessa itse toimintaa, eli seksuaalista kanssakäymistä hyvin erilaiset asiat sopivat perversion määritelmään. Jos otamme samanaikaisesti kaikki yllämainitut päämäärät huomioon perverssin raja siirtyy huomattavasti kauemmas, kuin mihin olemme arkijärjellä sen sijoittaneet. Jos taas otamme vain jonkun yksittäisen päämäärän huomioon, hyvin monet tavallisina pitämämme asiat näyttäisivätkin olevan perverssiä (kuten vaikkapa ehkäisyn käyttö).

Olennaista näyttäisi olevan myös se, että päämäärien tulee olla yhteiskunnallisesti, tai muutoin 'yleisen moraalin' mukaisia, eikä mielivaltaisesti kunkin ihmisen itse päätettävissä. Eli päämäärien pitää olla sidottu johonkin yksittäisestä ihmisestä riippumattomaan. Näkisin tämän johtuvan myös semanttisista syistä; vaikka sanojen ja sisällön välinen suhde on mielivaltainen, yksittäinen ihminen ei voi itse päättää sanojen sisältöä.

Jos teillä on joskus tylsää, voitte näiden pohjalta kehittää mitä tavallisimpia asioita, jotka ovatkin näiden periaatteiden mukaan perverssejä. (Vinkki: Niitä on paljon.)


Ja vielä ne luvatut linkit:
Avoin kirje sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajille
Homoliittojen kannattaja, tarkista argumenttisi!


Muok/ 6.7.2014 
Lisää linkkejä
Poimittu Sukupuolikuun foorumilta.

Kummat- blogin kommentti Timo Soinin kirjoitukselle avioliittolain kumoamisesta
Jukka Väisäsen (vihr.) puheenvuoro vastauksena Pentti Oinoselle (Uusi Suomi)
Erään vihreän puheenvuoro (Uusi Suomi)
Erään kokoomuslaisen puheenvuoro (Uusi Suomi)
Suvi Auvisen puheenvuoro kansalaisaloitteista edustuksellisessa lumedemokratiassa
Tahdon2013: "Toivottavasti lakivaliokunnan kanta ei vaikuta eduskunnan päätökseen"
"Papeista melkein puolet kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa"
Sari Helin raflaavalla otsikolla YLE:n blogissaan
Aloitetta vastaan äänestäneiden kommentit (YLE X)

Kommentit