Sutta ken pelkäisi

Iltalehti taas nerokkaana uutisoi suden tappamasta koirasta.

Metsästäjäparka siellä valittaa, miten lasten rakas lemmikki julmasti tapettu ja siksi susikanta on "lisääntynyt räjähdysmäisesti".

Ensiksikin, olen lukuisia kertoja itkenyt auton alle jääneiden kissojen ja kissanpentujen vuoksi. Ratkaisu tilanteeseen ei kuitenkaan ole "ammutaan kaikki autot" vaan "ei päästetä kissoja autotielle". Jos pitää kissaansa vapaana, on tiedostettava riski, että se voi jäädä auton alle, tai kettu voi viedä, tai naapurin ajokoira.

Samalla tavoin on ihmisten hyväksyttävä se, että jos koiran päästää irralleen metsään valvomatta tai löysästi valvottuna, sen voi susi syödä tai se voi vaikka hukkua jokeen. Joka vuosi metsästyskoiria hukkuu jokeen ja joka vuosi niitä myös ammutaan metsästäjien omista harhautuneista luodeista tai lopetetaan ihan vain siksi, että koira ei ollutkaan niin hyvä metsäkoira, kuin oli toivottu.

Susiviha tässä tilanteessa on siis täysin perusteetonta ja näyttää lähinnä uhmaikäisen lapsen kiukuttelulta. Sillä erotuksella, että näillä uhmaikäisillä on tappavia aseita.

Että kyllä susia sietääkin lemmikinomistajien pelätä ja suhtautua asiaan sen vaatimalla kunnioituksella ja varovaisuudella. Ihmisille nuo taas eivät ole tehneet Suomessa mitään, sataan vuoteen, tai oikeastaan koskaan. En laske susivihan ajan "tilastoja" kovinkaan luotettaviksi. Sudet on aina olleet helppo syntipukki.

Kyllä, olen pahamaineinen "susien suojelija", joita on itse suojelutoimintaakin pahamaineisemmalla natsikortilla vastutettu.

Lisää aiheesta:
Tämä päivä: Susien vaarallisuus ja pelon narratiivi
Tämä päivä: Ne pelottavat sudet

Ja kyllä, olen siinä mielessä "ulkonäkökeskeinen", että minusta sillä on väliä millä tavalla asiat ilmaisee. Jos asian kertoo huonosti argumentoiden ja kirjoitusvirheitä, sekä tunnepitoisia sanavalintoja viljellen, minun on hyvin vaikea asettautua tekstin väitteiden puolelle. Jos joku onnistuu kaivamaan jostain tekstin, jossa vastustetaan susia ilman huonoa tunne-argumentointia ja paskaa kielioppia, luen sen oikein mielelläni.

Kommentit