Vihkisormus

Avokkini kanssa joskus pohdimme, että miksi erinäiset kultasepänliikkeet tapaavat myydä "kihloja" mutta ei "vihkejä". Siis sormuksista puhuttaessa. Tulimme siihen lopputulokseen, että vihkit kuulostaa typerältä.

En aio referoida koko keskustelua tähän. Se vain tuli mieleeni ja kerroin sen hienona alustuksena ja vitun huonona aasinsiltana sille, että aion pohtia sormuksia.

Kohdataanpa jälleen varsin kiertelemättömästi totuus: On varsin todennäköistä, että menen naimisiin joskus. (On myös erittäin todennäköistä, että jos se tapahtuu, niin kymmenen vuoden sisällä ja nykyisen kumppanin kanssa, mutta se on irrelevanttia.)

Mitä siihen kuuluu? Edellämainitun kumppanin lisäksi, siihen kuulunee häät, mutta niitä en ala tässä suunnittelemaan ja ruotimaan. Näkyväksi statussymboliksi tästä jää sormus. Olen pohtinut asiaa, keskustellut aiheesta tämän "erittäin todennäköisen kumppanini" kanssa ja tullut siihen tulokseen, että perinteisten sormusten sijaan hankin niitä vastaavan tatuoinnin nimettömääni.

Tiedän sen olevan melko raflaavaa, mutta aion tehdä sen silti (ja vähän myös siitä syystä), sillä se on mielestäni perusteltua. Esitelläänpä syyt:

1. Taloudellinen

No katsokaa tatuointien hintoja ja sormusten hintoja melkein mistä tahansa liikkeestä. Kunnollinen tatuointi tulee todennäköisesti huomattavasti halvemmaksi, kuin kunnollinen sormus.

2. Eettinen ja ekologinen

Verta, hikeä ja kyyneleitä, sekä vähän kuolleita lapsityöläisiä ja muita kolmannen maailman mitättömyyksiä, niistä on kulta ja timantit tehty. (Tässä yksi kirjoitus aiheesta.) Jalometallien ja kauniiden kivien louhiminen on monilla mittapuilla varsin epäeettistä ja epäekologista. Parempiakin vaihtoehtoja näille myönnettäköön on (kuten kierrätetty kulta ja teollisesti tuotetut timantit).

3. Käytännöllinen

Olen aivan järkyttävän hyvä hukkaamaan asioita. Sormiani en ole onnistunut hukkaamaan vielä kertaakaan. Lisäksi tatuointisormus pysyy aina juuri oikean kokoisena, vaikka sormi sen alla yllättäen paisuisi esimerkiksi tulehduksen tai ihan vain rehellisen lihomisen vuoksi.

4. Hygieeninen

Tiedättekö kuinka paljon bakteereja mahtuu sormuksen alle? Vastaus: ihan vitusti. Toisaalta voidaan myös pohtia, missä määrin nykyinen bakteerikammo on perusteltua. Eviran sivuilla sanotaan sormuksista seuraavaa:
Korujen käyttö voi aiheuttaa elintarviehygieenisen riskin, koska esim. sormuksen alle voi jäädä kosteutta ja kerääntyä likaa, mikä edesauttaa mikrobien esiintymistä käsissä. Ääritapauksessa koru tai sen osa voi irrota ja joutua elintarvikkeeseen.
Ja erään oppilaitoksen sivuilla seuraavaa:
Usein tapahtuva käsien pesu rikkoo sormuksen alle jäävän ihon, mikä saattaa aiheuttaa ihon allergisoitumisen. Lisäksi infektoitumisvaara on suuri.
Nämä tosin ovat oikeasti merkittäviä enimmäkseen ammateissa, joissa joutuu miettimään tavallista enemmän hygienia-asioita. Olen tehnyt itsekin jonkin verran siivousta kesätienistinä, mutta toivon, että saan muutaman vuoden sisällä ihan alan töitä. Mutta esimerkiksi Noron saapuessa kaupunkiin saattaa olla iloinen siitä, että kädet on helppo pitää puhtaina.

5. Henkilökohtainen

No onhan se paljon päheämpi.

Tärkeämpää minulle on tosin se seikka, että olen aivan hirvittävän huono käyttämään koruja. Olen jossain määrin aina vastustanut ajatusta kaikista koruista. Siksi minulla ei ole muun muassa yhtään lävistystä (edes korvakoruille), eikä kovin paljon muitakaan koruja. Enkä oikeastaan edes käytä niitäkään harvoja koruja, jotka minulla on. Osa niistä on tosin muutenkin kohtalaisen epäkäytännöllisiä tai muuten itselleni sopimattomaksi koettuja, koska ne ovat jonkun muun kuin itseni hankkimia.



Off topic:
Ai niin, haluaisin vielä jakaa kanssanne linkkejä opintotuesta, valokuvaajan palkkiosta ja viimeisenä blogiin vuosi sitten kirjoitettu merkintä kesäkissoista. Kaikkia linkkejä saa levitellä.

Sitten vielä loppuun päivän kevennys.

Kommentit

  1. Mulla kans :D

    Tykkään sun blogissa siitä, että sun julkiset pohdinnat eivät ole (erittäin silmiinpistäviä) aasinsiltoja johonkin niin kuin monilla muilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti