Klisepaljastus

Teenpä pienen paljastuksen prosessissa olevasta käsikirjoituksesta. Blogi Ajatusviivallatanssia haastoi kaikki fantasiaa kirjoittavat pohtimaan teoksensa kliseita. Ruodin tällä hetkellä olevan suunnitelman ja kirjoitetut 3-4 lukua Kosmokynän artikkelin klise-listan kautta. Kyllä, kyseessä on fantasiaa.

1. Ennustukset

Ovat teoksessa yksi taikuudenkäytön muoto. Teos myönnettäköön tällä hetkellä tavallaan alkaa ennustuksesta. Tavallaan. Riippuu ennustuksen määritelmästä.

2. Taikaesineet

No niitä ei ole. Ehkä johonkin toiseen maailmaani sijoittuvaan kulttuuriin saattaa liittyä esineitä, joissa katsotaan olevan taikaa. Tässä niitä ei kuitenkaan ole.

3. Matkat

Niitä on nyt jo. Ei tosin millään tavoin epätavallisia matkoja noin kulttuuriin suhteuttaen. Matkustanhan minäkin ihan irl opiskelupaikkakuntani ja synnyinpaikkakuntani väliä. Ja kodin ja työpaikan väliä.

4. Vanhat valkohapsiset velhot

No tuota... Ei ainakaan perinteisimmässä merkityksessä.

5. Uljaat taistelijat ja kauniit taistelijattaret

Vähän sama kuin edellinen. En tosin usko, että uljas tai kaunis olisi sanoja, joita ainakaan päähenkilöni niistä käyttäisi. Tosin epäilen, että kuuluvatko koko sanat ylipäätään päähenkilöni sanavarastoon.

6. Haltijat

Haltioita ei ole. Haltijoita - jotka ovat melkoisen kaukana Tolkien-haltioista - saattaa ollakin. 

7. Hauskat kumppanit

... Yritin oikein miettiä, mutta ei. Ei näytä olevan. Päähenkilöni tosin yrittää välillä kovasti olla hauska.

8. Barbaarit

Riippuu aivan täysin näkökulmasta.

9. Hirviöt

No jonkun mielestä karhukin on varmaan hirviö.

10. Pahan valtakunta

Tuota. On tavallaan. Useampikin. Ne on aina ne muut, jotka on pahoja. (Eli sama kuin kohta 8.)


Kaikkia niitä ehkä voi valmiista tuotoksesta löytää. Ei tosin mitenkään perinteisimmässä muodossaan. Ensiksikin haluaisin sanoa teoksesta, että hyvän ja pahan välisen taistelun sijaan se keskittyy kulttuurien välisiin konflikteihin. Kokonaisuudessaan maailma on varsin kaukana mustavalkoisesta, vaikka sen jotkut asukkaat sitä melko yksioikoisesti tulkitsevatkin. 

Kun tässä vauhtiin pääsin, voisin tutkia räpellykseni myös toisen klisekokoelman kautta, jonka meille tarjoaa blogi Hukkateillä.


• monipuolinen maailma

Maailma ei sijoitu nykyaikaan, eikä keskiaikaan. Miljöö on fennoskandinavia, että sen puitteissa mennään ympäristön monipuolisuuden kanssa. Metsää on paljon. Ihmissudet ovat tulkintakysymys.

• otukset

No niitä on tavallaan. Ja päähenkilökin on yksi niistä. Toisaalta kun kaikki muutkin on, niin se ei tee päähenkilöstä mitenkään erityistä. 

Tuttuja asioita nimitetään kyllä eri nimillä, mutta se johtuu lähinnä siitä että olen perfektionisti, eikä mielestäni kyseiseen maailmaan oikein sovi latinalaisperäiset lainasanat.

• päähenkilö

Perhetaustassa on sekä traagisia piirteitä, että turvallisia piirteitä. Ainakin tästä on kovasti välitetty ja tällä on ollut ympärillä turvallisia aikuisia. Mitenkään aivan erityisen jalo päähenkilö ei koe olevansa.

Päähenkilöllä itsellään on melko terävät kynnet. Eikä se ole kovin pieni.

• kourallinen sivuhenkilöitä: Joku, joka

- on aina päähenkilön tukena ja turvana
No jaa... Lasketaanko äiti? Paitsi ettei se ole aina... Opettaja? No ei sekään. 

- salaa vähän kade päähenkilölle, muttei suostu myöntämään sitä
Öm. Ei vissiin ole.

- tietää aina kaiken, mutta suostuu vain harvoin auttamaan, koska pitää siitä, että päähenkilö joutuu itse järkeilemään asiat
Päähenkilöni äiti on ehkä vähän tuollainen.

- tykkää ryypätä
Sellainen saattaa tulla mukaan, mutta ainakaan näiltä näkymin ei olisi kovin isoa roolia tulossa. Alkoholiongelmia olisi toki mukava käsitellä myös.

- on salaperäinen ja kalskea tummaverikkö mies
Lasketaanko, että päähenkilö kovasti yrittää olla sellainen?

Hahmot rakastuvat, inhoavat, selvittävät ja jättävät selvittämättä suhteitaan. Eivät ne kovin kauaa murjota, koska murjottavat hahmot ovat tympeitä.

• nimet

Nimet eivät ainakaan tässä ensimmäisessä ole erityisen pitkiä ja vaikeaselkoisia. Ainakaan suomalaiselle.

Niille vähän enemmän "pahiksille", jonka kanssa päähenkilöllä on jotain konfliktia olen suunnitellut jonkinlaisia dorkahkoja ruotsinkielisiä nimiä. Ihan vain koska derb.


• matka
Liikkeessä ollan kyllä aina vähän väliä, mutta toistaiseksi mitään erityisiä haasteita ei ole kohdalle osunut. Ei ainakaan enempää kuin minun tavalliselle junamatkalleni.

• paha

Päähenkilön suurin haaste on oppia tulemaan toimeen itsensä kanssa ja saavuttaa yleinen hyväksyntä. Lisäksi sillä tosin on mielipiteitä oikeasta ja väärästä ja se yrittää ratkaista konflikteja. Mutta kuten sanottu. Kirjan keskeisin teema ei ole mikään pahuuden vastainen taistelu.

Jos kirjassa on määriteltävissä "paha", niin myönnettäköön, se ei näytä ihmiseltä. Lähinnä tosin siksi, että kukaan ei näytä. Maailmassa ei ole ihmisiä. 

Päähenkilön läheisilläkin on kaikenlaisia arpia ja epämuodostumia, joten niistä ei voi vetää mitään kovin suoria johtopäätöksiä oikein mistään.

• kuolema

Porukkaa kuolee aika paljonkin, koska kirjan tapahtumat sijoittuvat niin pitkälle aikavälille (ehkä parikymmentävuotta?). Osa varmaan järkyttää ja osa ei. Osasta varmaan pidetään ja osasta ei.

• juoni

Kirjoitan tästä niin pitkän, että siitä tulee kokonaisuus. Ihan sama miten paljon tai vähän siitä syntyy tekstiä. Nyt näyttäisi siltä, että tästä saattaa tulla paljonkin tekstiä.

Yritän välttää trilogiaa. 

Kommentit