Vihaan kesää

Havaitsin tässä juuri, että itse asiassa vihaan ajatusta tulevasta kesästä. Se on sinänsä yllättävää, että aikaisemmin olen pitänyt kesää lempivuodenaikanani. Joskus ehkä vähän hampaat irvessäkin, mutta enimmäkseen ihan sitä tarkoittaen. Nyt huomaan, että kesä stressaa minua enemmän kuin koko muu lukuvuosi yhteensä.

Miksi? Syy ei tosiaan kesän "vihaamiselle" ole mitkään hyttyset, sade, helle, tai muutkaan valitettavat, kaikille samat olosuhteet. Ensimmäinen syy vihata kesää on kesätyöt. Niitä pitää saada, koska jos ei ole kesätöitä, ei ole rahaa. Jos taas saa ihanteellisesti koko kesäksi töitä, niin siinä se kesä sitten onkin.

Ja sitten tulee ranttaus-osio, jossa saattaa esiintyä voimakkaita sanavalintoja ja emotionaalisesti latautuneita ilmaisuja.

Niiden hakeminen on todella ärsyttävää ja mulla on jo mennyt maku hakemusten täyttelyyn. Ilmeisesti joko teen paskoja hakemuksia tai sitten ei vain satu olemaan onni myötä. Yrityksen puutteesta tuskin voi syyttää ihmistä, joka on hakenut noin kolmeen kymmeneen paikkaan (jos siis avoin hakemus lasketaan aina yhdeksi hakemukseksi) ja niistä suurin osa on vielä sellaisia, että en ole edes epäpätevä työhön. (Muutama on ihan vain kalasteluja, että jos pätevämpiä ei vain olisi sattunut hakemaan.)

En ole nirsoillut juuri edes alavalinnassa, olen hakenut sekä jokseenkin kaikkia omaa alaa sivuavia, että sitten lukuisia muita töitä, joihin katson itselläni olevan mahdollisuus päästä töihin (muun muassa siivous). Telemarkkinointi on ehkä ainoita prostituution lisäksi, mitä en suostuisi kesäksi tekemään. Kyllä, lapioisin vaikka lehmänpaskaa ihan mielelläni, jos siitä vain maksetaan kohtuullisesti. Olen lapioinut lehmänpaskaa ilmaiseksikin, mutta nyt tarvitsisin oikeasti rahaa.

Lisäksi mol:in sivuilla kun katselee, melkein kaikki kesätyöt ovat jotain kesäsetelitöitä, joilla 15-vuotiaat saavat parisataa euroa taskurahaa ja ne, jotka oikeasti tarvitsisivat kesätöitä eivät pääse töihin, koska tokihan tämä kahden viikon työkokemus on niin antoisa, tarpeellinen ja hyödyllinen näille viisitoistakesäisille. Se varmasti myös auttaa saamaan kesätöitä jatkossa... Eikun hetkinen... Oonhan minäkin ollut ainakin jossain kesätöissä joka kesä 14-vuotiaasta alkaen, mutta silti tämä on yhtä tuskaa.

No nyt minulla on tosiaan muutamaksi viikoksi töitä, joita sain suhteilla vanhasta kesätyöpaikasta, mikä on luonnollisesti parempi kuin ei mitään. Sillä saan varmaan kesän vuokrat maksettua. Mutta eipä siitä taida mitään syksylle jäädä. Jos on rahaa, ei ole aikaa - jos on aikaa, ei ole rahaa.

Sitten tietysti haluaisin tehdä jotain kivaakin kesällä. Haluaisin käydä Virossa pienellä reissulla, vähän ajella maata ympäri ja harjoittaa lukuvuoden aikana opittua kielitaitoa. Mutta jos ei ole rahaa, niin no can do.

Sitten toinen syy, miksi vihaan kesää - liittyen vähän edelliseen. Sain kyseiset kesätyöt synnyinpaikkakunnaltani, mikä tarkoittaa kesäksi paluuta takaisin vanhempien luokse. Ilmaista ruokaa jee, saattaa joku sanoa - ja on siinä ihan oikeassa - mutta... se tuo mukanaan muutamia käytännön ongelmia. Ensimmäinen: muuttaminen on perseestä. Vallankin väliaikaismuuttaminen, joka ei ole edes oikeaa muuttamista. Käytännössä vain vien puolen omaisuuttani muutaman viikon takia toiseen paikkaan ja kuitenkin jotain unohtuu ja huomaan vähän päästä, että tyyliin mun kaikki rintaliivit viidensadan kilometrin päässä. Sitten vituttaa. (Tiedän jo kokemuksesta.)

Jo nyt tuntuu, että kaikki tavarat ovat aina väärällä puolella Suomea. Parittomien sukkien kanssa joutuu miettimään, että onkohan se jossain sängyn alla, vai 500 kilometrin päässä. Vastustan myös ajatusta, että pitäisin kahta täysin varusteltua vaatekaappia molemmissa paikoissa, sekä sisäinen ekohippini, että kukkaroni vastustavat sitä.

Sitten toisekseen, nyt on ihan vitusti tekemistä ja velvoitteita joka helvetin suuntaan Oulun päässä, ennen lähtöä. Mä kuitenkin haluaisin ennen lähtöä siivota kämpän niin, että täällä ei mikään homehdu tai pilaannu sillä aikaa, kun olen mahdollisesti jopa useamman kuukauden poissa. Vaatteet pitää pestä, kaninkusiset lattiat ja matot siivota, kaninhäkki + kissanhiekka-astia siivota ja kaikki pitäisi tehdä samaan aikaan kun ne helvetin elukat on vielä kaikki täällä ja pitäisi revetä muutenkin miljoonaan paikkaan.

Kolmanneksi, eläimet. Niillä on kaikki täällä oikein kivasti ja me pärjättäisiin täällä kerrassaan erinomaisesti, jos mun työt olisi Oulussa. Mutta nyt pitää järjestellä kaikkea paskaa. Kaninruokia pitää kiikuttaa riittävästi koko kesän varalta vanhempien luokse, sillä mä en aio alkaa tilailla kaninruokia sinne. Sitten toisekseen kani on paljon onnellisempi täällä. Se on sosiaalinen ja tulee tervehtimään, kun vanhempien luona se aina möllöttää jossain ja mun tarttee kuunnella ihmisten typerää läppää ja vittuilua siitä, miten turhia ja tylsiä eläimiä ne on. Sen lisäksi sille pitää hankkia kuivikettakin jostain ja mä en oikein ilahdu ajatuksesta siitä pölyävästä sahanpurusta, mitä tähän asti olen kaivellut sahan alta. Ja en ole todellakaan raahaamassa jotain helvetin kissanhiekkaa täältä vanhempien luokse.

Kissa. Se on ehkä vähän ongelmattomampi. Tai sitten ei. Se pelkää helvetisti pihalla olemista, silti vanhempien luona se haluaisi sinne jatkuvasti. Mutta se on niin hiton tyhmä, että en tiedä pärjääkö se siellä. En kyllä uskaltaisi päästää sitä itsekseen ulos. Vaikka ei se varmaan minkään auton alle juokse, kun se pelkää niitä niin vitusti. Toisekseen se pitkäkarvainen ja jos pitkäkarvainen kissa on enemmän pihalla, sitä pitää oikeasti alkaa kampaamaan säännöllisesti. Ja tarkistamaan punkeista. Toisekseen, en niin mielelläni syöttäisi sille koko kesää niitä äiten ostamia markettimössöjä, jotka ovat enimmäkseen jotain hiton viljaa ja joiden muoviset annospussit isä heittää aina biojätteeseen. En myöskään välttämättä haluaisi, että se opetetaan leikkimään samalla tavalla kuin molopää-Petteri.

Yksinkertaisesti ilmaistuna, mulla on elämä Oulussa. Mulla on jopa jotain perheeksi katsottavaa Oulussa. Vaikka mun lapsuusperheeni ja -kotini onkin synnyinpaikkakunnallani, mä en silti välttämättä haluaisi sinne kesäksi. Mutta kesätyöt ja koska kesätyöt ja perseen kesätyöt.

Lisäksi on vielä muutama essee, mikä pitäisi kirjoittaa. Vihaan toukokuuta. Vihaan kesää. Olisi edes vain JOKO opiskelu TAI työt, mistä murehtia.

Perse.

Kommentit

  1. Aamen.

    Juurikun tuo kesätyöttömyys on suurinpia syitä vihata kesää. Oma kesäni muuttui helvetillisestä tylsyydestä juuri hiukan siedettävämmäksi, kun nyt olisi niitä töitäkin tarjolla.

    Tykkään aivan hulluna perheestäni ja vanhemmistani ja myönnän: joskus minulla on ikävä lapsuudenmaisemiin, mutta sitten muutamassa viikossa iskee se vitutus. Olet tottunut elämään omaa elämääsi, omassa rauhassasi mutta kesän ajaksi sinun täytyy synkronoida elämäsi neljän muun henkilön kanssa.

    Olet kaukana kaikesta. Kau-ka-na. Oulussa kaikki on lähellä. Jos tahtoo nähdä kavereita, voi mennä soittamaan ovikelloa. Jos sitten kaveri ei ole kotona, voi mennä kolme kerrosa ylös/alas ja soittaa toista ovikelloa ;). Not gonna happen in lapsuudenkunta. Ensin pitää soittaa ja kysyä, milloin ihmisille käy, ja sitten ajaa 28 kilsaa johonkin suuntaan. PLÄÄÄ.

    Rakastamani anonyymiuskin katoaa kesän ajaksi. Oulun rauhasta, takaisin erämaakunnan hmm pieniin piirehin pyörimään. Kohta taas saa kuulla kun mummot juoruilevat "on se Werwettikin sitten taas vanhemmillaan..." Ihunaa. Ihan tosi. Halkean.

    Olisi hauskaa joskus viettää syntymäpäivänsä Oulussa. Silloin voisin hyvällä omalla tunnolla nimittää tätä kaupunkia kodikseni.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti