Katastrofiajattelu

Katsoin yhden jakson Maailmanlopun odottajia. Täytyy sanoa, että aika harvinaisen naurettavaa porukkaa. On ihan totta, että kun öljy loppuu, niin tulee maailmanlaajuinen energiakriisi, ellei öljy-yhtiöillä ole takataskussa vielä jotain tyylikästä energiasuunnitelmaa. Öljy-yhtiöt ovat ostaneet lukuisia kilpailevia energianlähteitä tutkivia tahoja ajaakseen ne alas, jotta öljyn hinta ei romahtaisi. Teknisesti ei ole mahdotonta tuottaa energiaa ja kaikkia jokseenkin samoja asioita ilman öljyäkin - mutta ei todellakaan tässä mittakaavassa. Energiantarve on vain yksinkertaisesti liian suuri resursseihin nähden. (Olettaen, että jossain ei pantata tietoa jostain energiantarpeen mullistavasta keinosta.)

Eli maailma tällaisenaan ei todennäköisesti tule jatkumaan minunkaan mielestäni. Miksi tämä porukka on sitten minun mielestäni niin naurettavaa? Minäpä kerron. Nämä ihmiset eivät valmistaudu siihen, että maailma tulisi oikeasti muuttumaan, vaan jonkinlaiseen tilapäiseen hätätilaan. Se, että sulla on purkkiruokaa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi ei auta millään tavoin ihmislajia tai edes sinun geenejäsi selviytymään. (Sen lisäksi, jos hätätilaa ei tässä parin vuoden sisällä tule, niin kun niistä säilykkeistä menee päiväys umpeen, sulla on ihan vitusti pilaantuvaa safkaa.) Kaikki, mikä perustuu jonkinlaisiin varastoihin auttaa ainoastaan hetkellisesti. Vähän kuin housuihinsa pissaaminen pakkasella.

Se, mitä ihmisten kannattaisi oikeasti tehdä, olisi tiedon ja taidon kartuttaminen. Ottaa selvää siitä, mitä luonnon antimia on mahdollista käyttää ravinnoksi tai lääkkeeksi ja miten säilöä niitä. Lisäksi voi myös pohtia muita asioita, joihin sähkön saannin rajoittaminen tai lopettaminen vaikuttaisi (=kaikkeen). Ruoka on kaikkein kriittisin. Toinen on (näillä leveysasteilla vallankin) lämmin yösija.

Sen lisäksi, jos sulla on vitusti safkaa ja kaikki hyvin, niin todennäköisesti muut ihmiset saattavat kiinnostua siitä ja voi olla, ettei sulla ole kovin kauaa kaikki hyvin. Minä jokseenkin rauhantahtoisena ihmisenä karsastan ajatusta. Ja jos sä et tee yhteistyötä muiden kanssa, ei sun geenisi tule selviytymään pidemmän päälle muutenkaan. Paljon hyödyllisempää sinun ja geenejesi kannalta olisi, jos hankkiutuisit hyödylliseksi. Kun apocalypsiselviytyjät alkavat muodostaa yhteiskuntaa, niin yhteisön kannalta hyödylliset yksilöt ovat todennäköisesti varsin tervetulleita.

Eli vaikka oman ruuan hankkimisen osaaminen auttaa ensinalkuun selviytymään perustarpeista, vielä parempi on, jos saat muut ihmiset haluamaan pitää sinut hengissä. Yhteistyö on kuitenkin yksi niitä asioita, jotka ovat ihmiskunnalla tähänkin mennessä olleet menestyksen avaimia.

Kommentit