Sarjakuvasuositus Nanotiedoteen kera


 Pakollinen Nano-väliaikatiedote: Nyt mulla on tällä hetkellä 37 tuhatta sanaa kasassa NaNoWriMossani.


Olen lisäksi suunnitellut huomiselle englanninkielisen diaesityksen artikkelista ”Deconstructing the hero”, jossa käsiteltiin sarjakuvaa, nimeltä Watchmen. Voisin muuten suositella lämpimästi tätä sarjakuvaa. Jos minun pitäisi valita, että joku saisi lukea eläessään vain yhden supersankarisarjakuvan, niin se olisi tämä. En teitä viattomia lukijoitani spoilaa kertomalla ihan tarkkaan miksi. No vähän voisin kuitenkin kertoa noin yleisellä tasolla sarjakuvasta.

Vaikka se ei varsinaisesti mässäilekään väkivallalla – viittaa siihen sen verran, kuin on tarpeellista tarvittavan informaation perille viemiseksi, se ei silti tosiaan sovellu herkimmille lukijoille. Se käsittelee hyvin raskaita aiheita ja teemoja, eikä varmaankaan ole kaikkein keveintä iltaluettavaa (ei henkisesti, eikä fyysisesti, se on kuitenkin melko suurehko opus kokonaisuudessaan). Se myös saattaa ensin tuntua vaikealukuisuudelta moniäänisyytensä tähden.

Kaiken kaikkiaan odotan innolla tämän uudelleenlukua. Kuten artikkelissani sanotaan, tämä teos suorastaan vaatii uudelleenlukua. Sen aikana tapahtuu niin sanottu retroaktiivinen defamiliarisaatio (anteeksi kökkö suomennokseni), eli lukija huomaa ymmärtävänsä uudelleen asioita, jotka se jo kertaalleen luuli ymmärtäneensä. Sarjakuvan lomaan on hyvin ovelasti punottu vihjeitä tulevasta ja viittauksia, jotka avautuu vasta toisella lukukerralla (jos vielä silloinkaan).

Artikkelini kirjoittaja, Iain Thompson toteaa, että Watchmen osoittaa hyvin selkeästi, miten kaikki muut supersankarisarjakuvat failaavat yrittäessään tehdä sankareistaan realistisia. Itse asiassa kaikkein realistisimmat supersankaritulkinnat ovat inspiroituneet Watchmenin synkeästä realismista. Alan Mooren, sarjakuvan käsikirjoittajan sanoin: ”Such works are Watchmen's deformed bastard grandchildren.”. (Hieno mies tämä Alan Moore, btw.)

Suosittelen siis oikein lämpimästi lukemaan tämän Alan Mooren ja Dave Gibbonsin luoman sarjakuvaromaanin, joka on suomennettu nimellä Vartijat

//Muok:
Nyt on muuten hauska päivämäärä vielä noin puolisen tuntia!
21.11.12

Kommentit