Blankot bussit

Yllätin tänään itseni käyttämästä sanaa "blanko". Se oli ensimmäinen sana, joka tuli mieleen, enkä jotenkin millään tahtonut saada mieleeni mitään suomenkielistä sanaa, jolla voisin ilmaista saman asian. Sitten aloin miettiä, miksei suomalaiset sanat kelvanneet.

Kyse oli busseista, joka myös itsessään on verrattain tuore lainasana. Koskilinjojen bussit on vedetty kaikki blankoiksi. Olisin voinut käyttää sanaa tyhjä, mutta bussin ollessa kyseessä... no, mitä "tyhjä bussi" teille ensimmäisenä tuo mieleen? Sana valkoinen on myös siitä huono, että se on suhteellisen neutraali, deskriptiivinen, eli kuvaileva sana. Se ei kerro, että siinä voisi olla jotain. Se ei kerro, että kyse on pinnasta. Sanaan blanko sen sijaan liittyy valkoisuus, tyhjyys ja implisiittisesti myös se, että jossain pinnalla pitäisi tai voisi olla jotain kuviota.

Oulu oli tosiaan vetänyt bussit blankoiksi. Nyt näin bussin, jonka kyljessä oli tekstiä. Teksti ei suinkaan ollut Oulun uusissa brändiväreissä, eikä että "Koskilinjat". Bussissa luki "Oulun taksipalvelu - Opt". Onko Opt nyt uusi Koskilinjat? Mene ja tiedä. Mutta ei ollut blanko.

Kommentit