No romo – yleistä aro-vineä

Tämän blogimerkinnän tarkoitus on ihan vain valittaa kaikesta mahdollisesta aromanttisuuteen liittyvästä. 

Yhteiskunta asettaa kaikenlaisia odotuksia yksilöille. Yksi odotuksista on oletus siitä, että kaikki haluavat parisuhteen ja parisuhde on ihannetila jokaiselle yksilölle. Sen lisäksi se myös olettaa, että miehen ja naisen hetulla varustetut henkilöt, jotka asuvat saman katon alla ovat automaattisesti parisuhteessa. (Heteronormatiivisuus, mitä se muka on?)

Kaikissa juhlissa sukulaiset kyselee poika- ja tyttöystävien perään. Jos ilmoittaa, ettei ole, saa hyvää tarkoittavia neuvoja miehen tai naisen iskemiseen tai vaihtoehtoisesti kehoituksia “pitää hauskaa, kun vielä voi”. Mitä ihmettä tuo jälkimmäinen on olevinaan? Miksi kukaan haluaisi suhteen, jos se olisi niin sanotusti “game over”. Mitä helvettiä? Onko parisuhteen hankkiminen joku kovin hupaisakin peli? Miksei mulle ole kerrottu?

Sitten homma vasta hauskaksi meneekin, jos ilmoittaa, että parisuhdetta ei ole, eikä tule. “Kyllä se mieli siitä vielä muuttuu”, kuuluu joko selän takana tai pahimmillaan päin naamaa. Ratkaisuehdotuksena kehotetaan jäämään etsimään sitä oikeaa tai “pitämään silmät avoinna”.

Pariutumatta jääville ihmisille varatuilla sanoilla on lähes poikkeuksetta surkutteleva sävy: vanhapiika, vanhapoika, ikisinkku...

Puhumattakaan siitä, miten parisuhteesta puhutaan. On vaaleanpunaisia laseja, kiusallisia treffejä, vatsassa lepattavia perhosia, maagisia ensisuudelmia, kukkia ja suklaata, sydämenmuotoisia... tuota... aivan kaikkea(?). Sitten on ‘se vaihe’, kun ‘rakastavaisia’ ei saa erilleen toisistaan. Ne yrittävät syödä toisensa aina nähdessään ja ollessaan erossa viestittelevät taukoamatta, toivottavat tekstarilla hyvät yöt ja huomenet. Mä en sano, että nää olisi jotenkin täysin todellisuudesta irrallisia tai huonompia tapoja olla parisuhteessa, mutta olisi valehtelua väittää että se olisi kaikilla tuota, tai että kaikki haluaisivat sitä.


Näiltä näkymin tämä olisi nyt viimeinen No romo-postaus. Lukijoiden toiveesta voin kirjoittaa vielä jostain aiheesta. Itse en nyt keksi mitään uutta kulmaa aiheeseen. Kysykää, jos on kysyttävää.

Kommentit