No romo - aromanttisuus ja parisuhde

Toimiva parisuhde ei tarvitse rakkautta. Se on provosoivasti sanottu, mutta se on totta.

Näen oikeastaan kommunikoinnin ja keskusteluyhteyden paljon tärkeämpänä kuin romanttiset tunteet. Ei siihen tarvitse romanttisia tunteita, että osaa arvostaa ihmistä, jonka kanssa jakaa ajatuksia, jonka uskaltaa päästää lähelle, johon luottaa, jonka kanssa pystyy ylläpitämään taloutta, huolehtimaan yhteisistä lemmikeistä  ja mahdollisesti joskus kasvattaa lapsi. En mä tarvitse sitä populaarikulttuurin niin kovin mainostamaa ylitsevuotavaa tunnetta ”siitä oikeasta”. Elämä on oikeastaan paljon helpompaa ilman.

Ehkä pitää vähän perustella, miksi uskon, että on helpompaa ilman. Ensiksikin uskon vakaasti, että tunteet varsin suureksi häiritsevät ihmisiä tekemästä järkeviä asioita; mitä isompi tunne, sitä enemmän se häiritsee. Rakkaus, himo, pelko ja  viha on monien ihmisten kamalimpien valintojen takana. Se on hyvin inhimillistä, vaikka aromanttisen ihmisen näkökulmasta rakkauden vuoksi tehdyt typerät valinnat näyttävätkin hyvin absurdeilta.

Kun ne kuuluisat vaaleanpunaiset lasit eivät ole olleet mukana sekoittamassa pakkaa, on pystynyt rakentamaan luottavaisen suhteen ystäväpohjalta. Rehellisyyden nimessä on sanottava myös se, että ennen tätä ihmistä, mun oli vaikea kuvitella voivani seurustella kenenkään kanssa. Pidin pitkään (myös alettuani virallisesti seurustella) itseäni jollain tapaa tunnevammaisena, koska en täyttänyt sitä kulttuurin tuputtamaa mallia rakastua ja kokea rakkautta, enkä osannut niitä romanttisia eleitä, jotka minun oletettiin osaavan, enkä arvostanut niitä romanttisia tekoja, joita yhteiskunta olisi tuputtanut. Minulle on jäänyt hämäräksi, mikä on kukkien funktio ja miltä suutelun olisi tarkoitus tuntua. Ei se merkittävän epämukavaakaan ole; ihokontakti on loppuen lopuksi aika miellyttävä asia.

Välitän kumppanistani niinkuin parhaasta ystävästäni, sillä hän on paras ystäväni. Paras ystäväni, jonka kanssa elämme kämppiksinä, nukumme samassa sängyssä ja olemme menossa naimisiin. Sellaista on yhden aromanttisen ihmisen parisuhde.

Kommentit

  1. (Mobiililla tää uus teema on tuskaa, ei nää mitään (juuri mitään) tekstistä. Ees joku tasainen taustaväri ois jees.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katos, niin onkin. Olisko nyt parempi?

      Poista
    2. Nyt ei oo mobiiliteemaa ollenkaan :D On tää parenpi joo muttei ideaali, just ja just sain tänki kommentin tehtyä. X)

      Poista

Lähetä kommentti