Tuoreen kaninomistajan ihmetykset

Minulla on nyt ollut vähän alle puoli vuotta kani. Naaraspuolinen kääpiöluppakorva, kasvattajanimeltään Delia. Kotona sanotaan Aalo. On muutamia asioita, joita olen tänä aikana ihmetellyt ja osaan olen saanut vastauksen.

Ensin selvitetyt ihmetykset:

Kotiutuminen:
Kani ei halua tulla ulos häkistä.
Tämä oli heti ensimmäisiä yllätyksiä, joka tuli välittömästi kanin saavuttua. Päättelin, että sitä pelottaa. Annoin sen olla rauhassa häkissä, jossa sillä oli ruokaa, vettä, kuivikkeita pohjalla ja jonkinlainen tunneli.  Lukiessani hoito-ohjeita huomasin maininnan siitä, että kani kaipaa rauhaa ja aikaa totutteluun.

Seuraavana aamuna se uskalsi tulla ulos häkistä syödessäni aamupalaa. Olin rajannut sen "ydinreviirin" keittiöön, jossa se on saanut kulkea vapaasti siitä lähtien. En pitänyt kiirettä sen silittämisen ja syliin ottamisen kanssa. Alkuunsa istuin vain lattialla (joko yksin tai kissan tai kaverien kanssa) ja annoin herkkuja (mm. porkkanaa ja omenaa) kädestä.

Nykyään kani ei pidä siitä, että siltä on suljettu jotain pois. Häkissä se voi olla suljettunakin kiltisti silloin kun imuri on käynnissä, mutta heti äänen lakattua alkaa kalterien jyrsiminen. Keittiöstäkin se olisi jatkuvasti poistumassa.

Kanin silmät vuotavat.
Muutoin se vaikutti täysin terveeltä, ainoastaan sen silmät vuotivat. Kasvattaja arveli, että se johtui olosuhteden muutoksesta. Kasvattajalla se oli ollut ulkotilaa vastaavassa ilmassa ja kerrostalon sisäilma on merkittävästi kuivempaa. Koska se loppui itsestään, oletan kasvattajan olleen oikeassa.

Ääntely:
Se on hiljaa.
Niin. Enimmäkseen kanit ovat melko hiljaisia. Eniten meteliä niistä lähtee yleensä, kun ne kaivavat jotain. Illalla, kun olen menossa nukkumaan kani joskus keksii viereisessä huoneessa alkaa kuopsuttaa jotain innokkaasti.

Murahtaminen:
Kanit osaavat murahtaa. Oletan sen tarkoittavan, että ne eivät pidä jostain. Jos otan sen kiinni kantaakseni toiseen paikaan se joskus urahtaa.

Ähkiminen:
Ääni, joka on jotain "eh"-äännähdyksen ja hiljaisen röhkimisen väliltä on ilmeisesti täysin normaalia ääntelyä. Aalolta olen kuullut sitä lähinnä, jos on ihan hiljaista ja kani pomppii ympäriinsä. Paikalla ollessaan se ei pidä sellaista.

Käytös:
Se kaivaa mua.
Tarkoittaa ilmeisesti uteliaisuutta. Kanit myös kaivavat ihan vain siksi, että ovat kaneja. Aalo tykkää kaivaa pahvilaatikoita.

Se puri mua.
Olen uskonut sen näykkäisyn tarkoittavan närkästystä vallitsevaan tilanteeseen ("Jalkasi on tiellä, en pääse kulkemaan" tai "laske minut alas, en halua olla sylissä enää"), mutta ilmeisesti se on myös jonkinlainen uteliaisuuden osoitus.

Korkeat, hyppytemput
Oletin, että se on joko innoissaan, tai sitten se vain... kaneilee. Kanikasvattajien mukaan kyseessä on merkki hyvästä olosta.

Kissojen jahtaamainen häntä pystyssä
Oletan, että se liittyy jotenkin kanien pariutumiseen. Ainakin sen elkeistä päätellen. Kastroituja kissapoikia parempaakaan kavalieerimateriaalia ei nyt ole saatavilla. Kissa puolestaan oli vain iloinen, kun "kani haluaa leikkiä mun kaa!!".

Karvan nyppiminen
Sen "pesäkolosta" löytyi ehkä nyrkin kokoinen tokkelo karvaa. Se kuulemma liittyy valeraskauteen, eikä ole vaarallista.

Vielä mysteeriksi jääneet:

Paikallaan oleminen silitettäessä
En ole vieläkään aivan varma, että tarkoittaako se sitä, että kani pitää niskasta rapsuttelusta, vai sitä, että se on halvaantunut kauhusta tai jotain.

Kissanhiekkalaatikko-fiksaatio
En tiedä, miksi Aalo välttämättä haluaisi mennä kissanhiekkalaatikkoon, siitä riippumatta mitä siellä on, vai onko ollenkaan mitään. Ehkä se vain tykkää laatikoista. Joka tapauksessa asetimme laatikon niin, että Aalo ei pääse sinne, koska paakkuuntuva kissanhiekka voi olla vaarallista kaneille.


Kommentit

  1. Ui, kani kyllä kelpaisi minullekkin! :3
    Mitään sen ihmeellisempää kommentoitavaa ei sitten olekkaan, mutta olisi kivaa nähdä jossain postauksessa kuvia Aalosta. ^w^

    VastaaPoista

Lähetä kommentti