Koirarotupohdintaa osa x

Olen niin kutsutusti istunut tämän blogimerkinnän päällä jo pidempään, mutta ehkä minun pitäisi tämäkin julkaista. Todennäköisesti blogiin tulee tässä vielä vuosien varrella lisää vastaavaa koirarotupohdintaa ja vielä syvemmälle ja tarkemmin rotuvalintoja analysoiden, mutta tässä on tällä hetkellä lista koiraroduista, joista olen potentiaalisesti kiinnostunut. Listaan tulee varmaan myöhemmin vielä lisää rotuja ja myöhemmin tulee myös blogimerkintä, mihin rotuja on karsittu pois ja perusteltu paremmin eri valintoja.

Tämä blogimerkintä koskee siis ensisijaisesti rotukoiria. Minulla on myös erinäisiä nykyistä rotujalostusta kritisoivia ajatuksia, enkä näkisi mahdottomana jonkinlainen tyyppikoiran ottamista. Tyyppikoirista ei kuitenkaan ole vielä riittävästi informaatiota, että osaisin sanoa niistä yhtään mitään.


Millä kriteerein mukana listassa?

Eli miten juuri nämä koirat ovat ylipäätään päätyneet listalleni. Kun kuulen tai havaitsen jostain koirarodusta jonkin mielestäni hyvän ominaisuuden, tarkistan vähintään seuraavat kriteerit, ennenkuin otan sen edes harkintaan.

Kriteeri nro.1 Pitkäikäisyys. 

Haluan, että koirallani on melko hyvät mahdollisuudet elää suhteellisen terveenä kymmenvuotiaaksi. Mielellään tietysti vielä pidempäänkin. Tämä itsessään sulkee pois terveydellisesti kaikkein moniongelmaisimpia.


Kriteeri nro.2 Ulkonakö & rakenne

Kyllä, ulkonäkö on keskeinen kriteeri koirarotua valitessani. Haluan, että koirani näyttää koiralta. Tai edes koiraeläimeltä. Eli sen pitää vastata mielessäni olevaa koiran prototyyppiä. En halua, että koirani näyttää esimerkiksi makkaralta, päähineeltä, tankkerilta, pehmolelulta tai luurangolta.

En myöskään halua, että sen silmät pullottavat päästä, ainakaan sen enempää kuin sitä, että silmät katoavat johonkin nahan tai karvan joukkoon. En myöskään halua, että maha viistää maata tai kuono on muuttunut ruttukimpuksi jossain vaiheessa jalostusta.


Kriteeri nro.3 Luonne, käyttöominaisuudet, koulutettavuus

Onko rotu sellainen, että osaisin ja haluaisin järjestää sille sopivaa puuhaa? Pystyisinkö kouluttamaan sen? Tästä karsin ensiksi pois kaikkein ilmeisimmin minulle epäsopivat. Listalla on muutamia, jotka eivät sovi tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni, mutta voisin kuvitella, että joskus jatkossa voisin olla kiinnostunut niistäkin.


Näiden syiden vuoksi listalleni on valikoitunut enimmäkseen paimenkoiria, kanakoiria ja noutajia.


Millä kriteerein valitsen loppuen lopuksi sopivimmat rodut?
Ensiksikin, rodusta pitää olla saatavilla riittävästi vertailukelpoista informaatiota. Ne, mistä minulla on riittävästi informaatiota syynään vielä kertaalleen tarkemmin kriteeri kolmosen mukaan ja terveyden mukaan. Silloin tutkin sellaisia ominaisuuksia, kuin esimerkiksi erilaisten sairauksien esiintymistä, lonkka- ja niveltilastoja, haukkuherkkyyttä, turkinhoidon vaativuutta, riistaviettiä, energisyyttä...

Kun kerännyt näistä riittävästi informaatiota ja kenties sulkenut pois kaikkein epäsopivimmat, alan keskustella aiheesta enemmän muiden samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Vaikka olen monissa asioissa melkoinen diktaattori, on koiran hankita kuitenkin sen verran iso päätös, että siinä on oltava kaikkien mukana.

Alla on tämänhetkinen lista ja linkkejä suomenkieliseen informaatioon roduista.


The lista:


Rotu « Linkki rodun sivuille: [Linkkejä muihin tietolähteisiin]
Luokka
Keskimääräinen elinikä KoiraNetin Jalostustietojärjestelmän kuolinsyytilastojen mukaan.
* = otanta on alle 100 yksilöä
** = otanta on alle 50 yksilöä

Bordercollie: [Koirarodut]
FCI 1 - Lammas- ja karjakoirat
9 v

Bretoni[Koirarodut]
FCI 7 - Kanakoirat
9 v  3 kk *

Englannin springerspanieli: [Koirarodut]
FCI 8 - Noutajat, vesikoirat ja ylösajavat
8 v  8 kk

Eurasier: [Koirarodut]
FCI 5 - Pystykorvat, ylösajavat
10 v  2 kk *

Kultainennoutaja: [Koirarodut] [Suomen noutajakoirajärjestö]
FCI 8 - Noutajat, vesikoirat ja ylösajavat
10 v 4 kk

Scipperke: [Koirarodut]
FCI 1 - Lammas- ja karjakoirat
9 v 6 kk

Shetlanninlammaskoira: [Koirarodut]
FCI 1 - Lammas- ja karjakoirat
10 v 5 kk

Sileäkarvainen collie: [Koirarodut]
FCI 1 - Lammas- ja karjakoirat
9 v 4 kk


Muita kiinnostavia, joita seurailen:

Kooikerhondje: [Koirarodut]
FCI 8 - Noutajat, vesikoirat ja ylösajavat
7 v 11 kk **

Stabyhoun: [Koirarodut]
FCI 7 - Kanakoirat - 6 v 8 kk **

Mittelspitz: [Koirarodut]
FCI 5 - Pystykorvat ja alkukantaiset - 6 v 7 kk *

Keeshond [Koirarodut] / Wolfspitz: [Koirarodut]
Miniatyre Australian shepard [Koirarodut]
Drentschenpeltopyykoira [Koirarodut]


EDIT: 11.7.2013

Löysin uuden kiinnostavan rodun jossa on kaikki, mitä haluaisin rottweilerista, ilman niitä osia, mitä en halua. Huikeaa. Tämä on kuitenin niitä rotuja, että menee varmaan vielä vähintäänkin kymmenen vuotta, ennen kuin minun kannattaa edes harkita tämän hankkimista. Luultavasti vielä enemmän.

FCI 1 - Lammas- ja karjakoirat
8 v 10 kk


LISÄYS: 8.2.2013

Jos mulla on listalla bordercollie ja beauceron, niin kai tämäkin pitää lisätä, vaikka ei hetkeen olekaan resursseja tähänkään:

Rhodesiankoira: [Koirarodut]
FCI 6 - Ajavat ja jäljestävät koirat
8 v 1 kk

Kommentit

  1. Entä sitten mittelspitz? Saksanpystykorvat ylipäätään on aika tervettä sakkia käsittääkseni, paitsi ehkä joku pomeranian joka on millipiksin kokoinen. Jos sulla kerran on keeshondkin listalla.

    VastaaPoista
  2. Mun haave on tällä hetkellä joko se sipukka tai sitten jompikumpi noista keskikokoisemmista saksanpystykorvista. Vaihtoehtoja rajoittaa kummasti se ihme päähänpinttymä että pitää olla nimenomaan pieni pystykorva. Pystykorvat toisaalta tahtoo ylipäätään olla herkkähaukkuisia, että kaipa siihen on vaan varauduttava.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti