Muunsukupuolisuus biologian kautta

Jostain syystä ihmisten on helpomppa hyväksyä toisten sukupuoli-identiteettejä, jos heille antaa edes jotain etäisesti biologiaan nojautuvia argumentteja sen puolesta. Osittain nämä samat asiat ovat auttaneet myös minua itseäni hahmottamaan, mistä saattaa olla kyse.

Tällä hetkellä vallitseva käsitys transsukupuolisuuden synnystä on, että se syntyy jossain sikiön kehitysvaiheessa epätavallisten hormonitasojen myötä. Se on siis synnynnäinen - ei perinnöllinen, mutta synnynnäinen, ominaisuus ihmisessä. Samantapainen syntyselitys on myös esimerkiksi intersukupuolisuudella. 

Jos ajatellaan vaikka, että kohdussa kasvaa XX-kromosomaalinen alkio/sikiö. Tavanomaisen kehityksen tuloksena tästä kasvaisi tyttö. Tietyssä raskaudenvaiheessa sikiö kuitenkin saa epätavallisen paljon testosteronia, mikä vaikuttaa tulee vaikuttamaan myöhemmin sukupuolikokemukseen. Jos nyt vaikka ajatellaan noin hyvin karkeasti yksinkertaistetusti, että testosteronitason ollessa alle N-määrä sikiön aivot kehittyvät siten, että tulevaisuudessa hän kokee olevansa nainen ja yli M-määrä kokeakseen myöhemmin olevansa mies. Jos sikiö siis saa tätä N-määrää enemmän testosteronia, mutta ei kuitenkaan M-määrää. Eli jotain määrien N ja M väliltä, tämä saattaa alkaa kokea olevansa jotain miehen ja naisen väliltä.

Noin karkeasti yksinkertaistaen. Tai voihan tää ihan hevonpaskaakin olla. Mä opiskelen kirjallisuutta, enkä biologiaa tai lääketiedettä. Mutta tämän kautta muunsukupuolisuutta voi olla jonkun helpompi hahmottaa.

Kommentit