Ihastuskoe alfa

Mielestäni hyvän tovin levänneenä ja betakokeen jäljiltä toipuneena päätin aloittaa syksyllä toisen kokeen, jonka raportoin alusta saakka tarkemmin saadakseni lisää informaatiota aiheesta. Tästä huolimatta... no kaikki ei mennyt ehkä ihan niinkuin strömssössä.

Alfakoe

Aloitan kokeen 1. marraskuuta vuonna 2017. Koe on osallistuva tapaustutkimus, jonka avulla on tarkoitus kerätä tietoa affektiomekanismin toiminnasta kokeen suorittajassa eli tutkijassa itsessään.

Kokeella on ollut Betakoe, jonka suoritin suurimmaksi osaksi kesän 2017 aikana. Selkein erotus Alfakokeen ja Betakokeen välillä on Alfakokeen kulun järjestelmällisempi aloitus ja raportointi.

Kokeen intensiivisimmän vaiheen on tarkoitus olla noin kuukauden mittainen, mutta on oletettavaa, että kokeen päättämiseen menee vähintään kaksi kuukautta. Lisäksi suoritan kokeen päättämisen jälkeen kontrolli-raportteja, joissa arvioin affektion purkamisvaiheen onnistumista pitkällä aikavälillä.

Kokeella on kolme vaihetta:
1. Affektion rakentaminen,
2. Affektion intensiivivaihe ja
3. Affektion purkaminen.

Tarkoitus on raportoida jokaisessa vaiheessa sisäisistä ja ulkoisista prosesseistani kokeeseen liittyen. Reflektoin jokaisessa vaiheessa omaa toimintaani, sekä sen aiheuttamia reaktioita psyykessä.

Kohde:

Kohde on suurinpiirtein ikäiseni, ennestään tuttu henkilö. Valitsin hänet satunnaisesti kahdentoista henkilön joukosta. Joukossa oli saamani informaation mukaan 4 miestä, 4 naista ja 4 ei-binääristä sukupuolta edustavaa. Yksilöin hänet muista aiemmista ja mahdollisesti myöhemmistä koehenkilöistä tunnisteella A01. En viittaa kohteeseen nimellä tai muilla selkeästi tunnistettavilla tiedoilla, sillä koen koehenkilön identiteetin suojaamisen auttavan minua vähentämään kokeelle haitallista itsesensuuria, joka voisi vääristää raporttia ja jopa kokeen kulkua.

Emme ole koehenkilön kanssa tällä hetkellä päivittäin tai edes kuukausittain vuorovaikutuksessa. Kuvailisin suhdettamme tällä hetkellä ‘hyvän päivän tutuiksi’. Olemme olleet tekemisissä aiemmin enemmän ja pidin silloin kohdetta A01 “hyvänä tyyppinä, johon olisi ihan mukava tutustua paremmin”. 

Koehenkilö on monella tapaa samantapainen, kuin Beta-kokeeni koehenkilöt (Käytän heistä tunnisteita B01 ja B02.) He olivat myös suunnilleen ikäisiäni henkilöitä, joita pidän “hyvinä tyyppeinä, joihin olisi mukava tutustua paremmin”. Selkein erotus Beta-koehenkilöihin on se, että olen tällä hetkellä merkittävästi vähemmän kontaktissa kohteeseen A01, kuin olin kokeen aikana ja ennen koetta betakoehenkilöihin. 


Kokeen rajoitteet

- kohde ei ole asuinyhteisöstäni
- kohde ei ole tietääkseni kenenkään ystäväni aktiivisen ihastumisen kohteena
- en aloita koetta paetakseni jotain toista konfliktia
- en aloita suhdetta kesken kokeen
- varaan kokeelle aikaa vähintään 2,5 kuukautta
- valitsen kohteen kohderyhmästä satunnaisesti
- raportoin kokeen etenemisestä kokeen ulkopuoliselle henkilölle
- kerron kokeen tuloksista sekä jatkotoimenpide-suunnitelmista puolisolleni

Rajoitteiden tarkoitus on minimoida kokeen aiheuttamia haittavaikutuksia ja lisätä lähtökohdiltaan hyvin subjektiivisen kokeen luotettavuutta.


Raportointi

1.11. raportti:

Aloitan kokeen pohtimalla koehenkilön A01 affektiivisia piirteitä. Havaitsen, että ihastusta herättäviä piirteitä löytyy, mutta niitä on vaikea sanoittaa. 

Hassu. Joustava. Avarakatseinen. Erikoisia harrastuksia. Joitain sukupuolelleen epätyypillisiä piirteitä. Kivan näköinen. Hyvä perse. Sympaattinen. Mukavaa juttuseuraa. Kohtuullinen alkoholin käyttäjä. Vaikuttaa viihtyvän seurassani.  Kiltti. Huomioiva. Sopivasti nörtti. Toisinaan epävarma. Kohtelee mua ihmisenä.

Etenemisvaihe: 1 - Affektion rakentaminen.
Reflektio vaiheen etenemisestä: tunne kohdetta kohtaan ei ole muuttunut, mutta vaikuttaa voimistuneen. En nimittäisi edelleenkään tätä vielä ihastumiseksi, mutta minusta olisi havaittavasti aiempaa enemmän ’kiva olla tän ihmisen kaveri’. Ajatusten suuntaaminen kohteeseen sujuu hyvin. 
Muuta: Haluaisin keskittyä kaikenlaiseen nippeli-nappeliin ennemmin kuin itse tutkimukseen ja tutkimusta hyödyttäviin asioihin. Kohdetta A01 on kyllä ihan kiva ajatella toisinaan, mutta koska se ei vielä aiheuta kovin suurta aktivoitumista mielihyväkeskuksessani, niin aivot on vähän sillein, että ‘plääh, voitko keksiä jotain uutta?’.

-------------------------------------------------

2.11. raportti:

Edelleen koen hieman vaivaannuttavana ajatella kohdetta niin usein. Niinkuin häiritsisin häntä tai jotain. Yritän kohdistaa sisäistä puhettani hänelle, mutta sekin tuntuu vielä hieman vaivaannuttavalta.

Olen tietoinen siitä, että kokeeni on vasta hyvin varhaisessa vaiheessa ja voi olla ja onkin vielä liian varhaista sanoa mitään varmaksi, mutta kohde vaikuttaa olevan yllättävän tiukasti kategorioitu mielessäni kaveriksi. En ole varma kokeen onnistumisesta. Tavallaan myös havaitsen pitäväni tästä ihmisestä ihan vaan kaverina.

Koska koko kokeen tarkoitus on kuitenkin osoittaa, että voin siirtää ihmisiä mielessäni kaveri-kategoriasta ihastukseksi, havainto kohteen A01 vahvasta kaveri-statuksesta oikeastaan antaa vain lisäsyyn jatkaa koetta. Affektion suuntaamisen epäonnistuminen on myös tärkeää informaatiota kokeen kannalta. Kävi, miten kävi siis, saan tästä joka tapauksessa kiinnostavaa tietoa, jos suoritan kokeen tarkoituksenmukaisesti.

Kohde A01 ei juurikaan tule mieleen spontaanisti, vaan hänet täytyy erikseen kutsua mentaaliseen dialogiin. Odotan tämän muuttuvan jatkossa, kun aivoni virittävät itsensä luontevampaan vuoropuheluun kohteen kanssa. Eli tarvitsen lisää toistoja.

Kohde A01 on miellyttävä kombinaatio lapsenmielisyyttä ja kypsää vastuun kantamista.

Kuvittelen mielessäni itseni erilaisiin tilanteisiin ja interaktioihin hänen kanssaan. Kaikki interaktiot, jotka edellyttävät läheistä ystävyyssuhdetta tuntuvat ookoolta ja toivotulta. Sen sijaan interaktiot, jotka edellyttävät jonkinlaista romanttista tunnesidettä tai seksuaalista jännitettä, tuntuvat vierailta, vaivaannuttavilta ja omien henkilökohtaisten rajojeni rikkomiselta.

Hämmentävä tunne sinänsä. Haluaisin erittäin kovasti olla kohteen läheisempi ystävä ja samaan aikaan jokin minussa torjuu voimakkaasti ajatuksen kyseisestä ihmisestä potentiaalisena kumppanina. Tämä on yllättävää, sillä pidin ennen kokeen alkamista kohdehenkilöä siinä määrin samankaltaisena betakoehenkilöideni kanssa, että en ajatellut tämän vaiheen tuottavan ongelmia. En yksinkertaisesti keksi mitään, mikä hirvittävän selkeästi erottaisi hänet muista.

Etenemisvaihe: 1 - Affektion rakentaminen.
Reflektio vaiheen etenemisestä: Kohteen A01 status kaverina tuntuu vahvalta.
Muuta: Yritän keksiä jonkun syyn, jonka varjolla ottaa kontakti internetin välityksellä kohdehenkilöön A01.


-------------------------------------------------


3.11. Raportti:

Suunnitelmani ei edennyt ihan, kuin oli tarkoitus. Minun oli siis tarkoitus ottaa kontakti kohteeseen A01, mutta nähtävästi sen sijaan otinkin kontaktin kohteeseen B02. Puolustuksekseni sanottakoon, että yritin kyllä, mutta B02 oli responsiivisempi. Voi olla, että minun täytyy odottaa siihen saakka, että matkustan fyysisesti jonnekin lähemmäs. Otan kontaktin, mikäli kohde A01 kuitenkin tarttuu täkyyn.

Luulen, että mun täytyy tehdä jotain vahvempia mentaalisia toimenpiteitä kokeen edistämiseksi. Eteneminen vaikuttaa olevan hyvin hidasta.Tutkin tarkemmin betakokeeni muistiinpanoja ja etsin metodeja nopeuttaa affektion rakennusprosessia. Betakokeeni ensimmäinen vaihe oli kuitenkin niin huonosti raportoitu, että siitä ei ollut apua.

Nyt tuntuu siltä, kuin olisin mentaalisesti änkenyt samaan huoneeseen kaksi ihmistä, jotka eivät oikeastaan enää tunne toisiaan kauhean hyvin ja käskenyt heidän pariutua. Toisessa ei nyt sillein oo varsinaisesti mitään vikaa, mut meitä ei nyt vaan oikein huvita. Sit molemmat yrittää parhaansa, mut fiilis on lähinnä hivenen vaivaantunut.

Täytyypä miettiä tätä. Hahmotan asioita hirvittävän mielelläni tarinoiden kautta. Narratiiviseen käsittelytapaan yhdistyy mulla myös tunteet. Mun pitää siis rakentaa meille tarina. Mun täytyy muodostaa päässäni tästä ihmisestä mentaalinen heijastuma, jossa on sellaisia elementtejä, joita pidän romanttisen narratiivin kannalta oleellisina.

Analyysiprotokollani mielestä hän on varsin kelpo kandidaatti ihastumisen ja romanttisen suhteen osapuoleksi. Nyt mun pitää vielä saada mun narratiiviprotokollanikin ostamaan se. Annan aivoni värittää uudelleen muistoni hänestä romanttisen narratiivin kautta. Tämä saattaa jopa toimia. 

Etenemisvaihe
: 1 - Affektion rakentaminen.
Reflektio vaiheen etenemisestä: Hidasta.
Suunnitelma: Yritän nopeuttaa prosessia luomalla mielessäni itseni ja kohdehenkilön A01 välille romanttisen narratiivin.


-------------------------------------------------

4.11. raportti

Muistan yhtäkkiä sen verran paljon kaikenlaisia satunnaisia muistoja ja tiedonmurusia kohteesta A01, että epäilen, etten ole tunnistanut, miten läheinen kaveri olen hänen kanssaan ollut aiemmin. Pohdin, onkohan mulla vastaavia ihmissuhteita myös nykyisin.

Tutkin artikkeleita addiktiosta.

Reflektio ja whatever: Ei etene.

-------------------------------------------------

12.11. raportti:

Koe on edistynyt hitaasti. Romanttisen narratiivin kehittely on vähentänyt mentaalisia estojani ihastumistyypillisen affektion suuntaamiselle pääni sisällä. 

Muutamat seikat hankaavat kuitenkin edelleen vastaan. Yksi näistä on se, että tunnun myös itse olevan varsin selkeästi hänen kaverikategoriassaan. Sulautuisin varsin luontevasti hänen kavereidensa joukkoon. Lisäksi hänen edellinen suhteensa kaatui etäsuhteen toimimattomuuteen ja etäsuhde tämäkin välttämättä tulisi olemaan. Olen ollut tietoinen näistä seikoista koko kokeen ajan, mutta olen vältellyt niiden ajattelemista.

Kohde A01 on kuitenkin erittäin välittävä, kiltti ja ehdottomasti ihminen, jonka haluaisin tuntea tarkemmin. Kohteessa on jotain sen tyyppistä poikamaisuutta ja epävarmuutta, jonka olen havainnut vetoavan minuun.

Olen nyt ollut hänen kanssaan kontaktissa. Kommunikointi hänen kanssaan on hyvin miellyttävää. Huomasin myös ilahtuneeni, kun havaitsin hänen tulleen samaan tapahtumaan kanssani. 
Arvioisin kontaktin edistäneen merkittävästi vaiheen 1 edistymistä. Kontakti antoi lisää materiaalia ja paremman kosketuksen hänen luonteeseensa.

Koetta potentiaalisesti häiritsevänä tekijänä, olin yhteydessä myös betakoehenkilöihini ja B02 vaikuttaisi edelleen jossain määrin aktivoivan mielihyväkeskustani. Yritän päämäärätietoisesti suunnata fokustani kohteeseen A01.

Etenemisvaihe: 1 - Affektion rakentaminen.
Reflektio vaiheen etenemisestä: etenee, mahdollisesti sykäyksittäin. En ole aivan varma voisiko tässä vaiheessa jo kutsua tätä ihastumiseksi. Koetta luultavasti edistäisi jonkinlaisen säännöllisemmän kommunikaation rakentaminen.
Suunnitelma: selvitän mahdollisuudet kommunikaatioyhteyden rakentamiseen.


-------------------------------------------------

13.11. raportti:

Kuten hieman ennakoinkin, kohteeseen B02 suunnatun affektion puutteellinen dekonstruktio häiritsee tutkimustani. Yritän harhauttaa itseäni ajattelemalla tietämiäni asioita kohteesta A01.

Kohteella A01 on lämpimät kädet.

-------------------------------------------------

14.11. raportti:

Hyvät uutiset: mielihyväkeskukseni on aktivoitunut uudelleen.
Huonot uutiset: Wrong target.

Haluaisin vaan luovuttaa. Etenemiseni kohteen A01 kanssa on niin hidasta.

Betakokeeni antaa toivoa sille, että mielihyväkeskuksen aktivoiduttua, kohdetta pystyy vaihtamaan. Auttaisikohan, jos yrittäisin tuoda molemmat samaan aikaan mieleen? Jos se opettaisi aivoja kytkemään mielihyväkeskusta myös kohteeseen A01?



-------------------------------------------------

15.11. raportti:

Edistystä havaittavissa. Hyödynsin affektiokeskuksen aktivoitumista kohteen B02 kohdalla ja loin yhteisen narratiivin kohteidem B02 ja A01 kanssa.

Mietin, joko olen valmis siirtymään seuraavaan etenemisvaiheeseen. Tunnistan itsessäni tarpeen kertoa ihmisille siitä, miten hieno tyyppi A01 on. Havaintojeni mukaan se on tyypillistä ihastuneen ihmisen käyttäytymistä.

Sanoisin, että olen muodostanut jonkinasteisen ihastuksen. Seuraava vaihe taitaa olla affektion vahvistaminen.

Etenemisvaihe: 2 - Intensiivivaihe.
Reflektio vaiheen etenemisestä: Katson vaiheen 2 alkaneeksi ja affektion muodostuneeksi.
Suunnitelma: jatkaa yhteisnarratiivia ja jossain vaiheessa alkaa dekontruoida B02 affektiota ja fokusoida affektion intensiivisemmin kohteeseen A01.



-------------------------------------------------

19.11. raportti:

Harkitsen, pitäisikö minun vain hyväksyä se, että tämä ei etene tästä intensiivisemmäksi, siitäkään huolimatta, että olen saanut paljon melko positiivisia signaaleja sen puolesta, että suhde kohteeseen A01 voisi jopa toimia. Kohde A01 muistuttaa keskeisinä pitämiltäni ominaisuuksilta varsin paljon betakokeen kohteita. Heihin kaikkiin minulla on ollut jossain vaiheessa melko samanlainen suhde (eli siis ovat kuuluneet mielessäni kategoriaan ‘kivan oloinen kaveri, haluaisin tutustua paremmin’). Kaikesta tästä huolimatta affektio ei tunnu syvenevän samalla tavoin kuin betakokeessani.

Analyysipuoleni pitää sitä teoreettisesti mahdollisena, että voisin seurustella kohteen A01 kanssa. Tiedän kohteesta A01 jopa enemmän suhdetta puoltavia seikkoja kuin kohteista B01 ja B02: A01 suhtautuu positiivisesti polyamoriaan, on seurustellut ennenkin mahdollisesti ei-binäärisesti sukupuolittuvan kanssa ja vaikuttaa muutoinkin seksuaalisuutensa suhteen joustavalta. Lisäksi hän vaikuttaa viihtyvän seurassani. Kun kirjoitan näitä asioita auki, tunnen jonkinlaisen pienen… kutkutuksen jossain vatsani pohjalla.

En kuitenkaan tiedä, miten voisin ruokkia sitä kutkutusta. Tavallaan kohteen tapaaminen kasvokkain antaa kyllä enemmän materiaalia työstettäväksi, mutta itse tapaamisen aikana minusta ei tunnu mitenkään erityiseltä. En siis tunnista itsessäni niitä klassisia ihastumisen oireita:

Jokainen osaa kertoa omasta kokemuksestaan ihastuneen tuntemuksia: hengitys tihenee, sydän hakkaa, kämmenet kostuvat, kurkkua kuristaa, mahanpohjassa tuntuu hassulta ja polvet valahtavat veltoiksi. 
Hurjaksi äityvä tunne tuntuu liki sairaudelta: olo on kuumeinen, vatsaa vääntää, uni ei tule eikä ruoka maistu. Tiede vahvistaa, että ihanaan huumaan liittyy kohonnut fysiologinen kiihtymys, joka ei ole pelkästään seksuaalista laatua. 
Lähde: http://www.kauneusjaterveys.fi/seksi-suhteet/suhteet/ihastuminen-mita-se-on

Etenemisvaihe: 2 - Intensiivivaihe.
Reflektio: luulisin tämän etenevän. Ei kylläkään toivottua tahtia.
Suunnitelma: jatkan kohteen A01 affektiivisten piirteiden kaivelua ja romanttisen narratiivin rakentamista.



-------------------------------------------------

28.11. raportti:

Narratiivinen puoleni on luonut onnistuneesti narratiivin domestikoituneesta monisuhdekuviosta.

En voi kuitenkaan sanoa työstäneeni affektiotani erityisen aktiivisesti. Voisin kuitenkin tähän mennessä alfa- ja betakokeiden aikana tekemieni havaintojen pohjalta muodostaa hypoteesin siitä, että minun on mahdollista kontrolloida sitä, kehen muodostan affektion, mutta en kykene kontrolloimaan affektion muodostamiseen kuluvaa aikaa tai muodostuvan affektion intensiteettiä.

Affektion dekonstruktio on myös haasteellista ja vaikeasti kontrolloitavaa. 



-------------------------------------------------

 30.11. raportti:

Näin randomisti A01:n kuvan jossain ja se tuntui tavallaan kivalta. Vaikka tää onkin melko epäintensiivinen ihastus, niin eiköhän tätä voi sanoa ihastukseksi.



Seuraavaksi on vuorossa kokeiden jälkiraportit.

Kommentit