Tyttöjen ja poikien kehoista

Mikä on "tytön keho"? Mistä voi ja saa puhua tytön kehona? Onko transsukupuolisen pojan keho tytön keho? Periaatteessahan jos sä olet poika, niin sun kehosi on myös pojan keho, ei kenenkään randomin tytön tai yleisemmän tytön idean omistama keho. Ja tämä on siis riippumatta siitä, onko kyseinen henkilö sukupuolenkorjausprosessissa vai ei.

Jotkut kokevat ongelmallisena sen, että puhutaan siitä, miten joku on sielussaan yhtä sukupuolta ja keholtaan toista. Kenellä on ylipäätään oikeus sanoa, mitä sukupuolta kenenkin keho edustaa? Mistä me puhumme, kun puhumme "biologisesta sukupuolesta"? Biologiselta kannalta sukupuolella on merkitystä vain siinä suhteessa, millaisia sukusoluja yksilö tuottaa. Jos yksilö taas ei tuota minkäänlaisia sukusoluja, tarkoittaako se sitä, että hänellä ei ole biologista sukupuolta? Mitä merkitystä voimme yhteiskunnassamme antaa biologiselle sukupuolelle, joka on oikeastaan vain lääketieteellisesti todennettavissa, eikä välttämättä edes näy ulospäin?

Sukupuoleen sidotuiksi katsotuilla ominaisuuksilla on merkitystä lääketieteellisessä mielessä. Onko henkilöllä tissit vai ei, on merkittävää sen kannalta, onko tällä riski saada rintasyöpä. Onko henkilö hormonikorvaushoidossa vai ei, on merkittävää sen kannalta, minkä vitamiinien/ravintoaineiden saantiin on yksilön kiinnitettävä huomiota ruokavaliossaan. Miksi sen kuitenkin täytyisi olla merkittynä esimerkiksi väestötietorekisteriin ja passiin? Yhtä lailla esimerkiksi diapetes, epilepsia tai reuma ovat merkittäviä lääketieteelliseltä kannalta, niitä ei näe ulospäin ja niitä ei lue passissa.

Yhtenä syynä pidetään sitä, että henkilöllisyyttä on vaikeampi väärentää, kun karkeasti puolet porukasta rajautuu pois. Se on kuitenkin hyvin karkea, varsin erehtyväinen ja sattumanvarainen tapa "ehkäistä henkilöllisyysvarkauksia". Paljon tarkempaa olisi esimerkiksi merkitä passiin aikuisen henkilön pituus. Se rajaisi paljon suuremman osan porukasta pois ja on verrattaen melko stabiili ominaisuus.

Lainsäädännöllisellä tasolla en oikein näe, miksi sukupuolen pitäisi olla mitenkään merkittävä tekijä.

Mutta onko oikein sanoa, että transtytöllä on pojan keho? Tavallaanhan se ilmaus sisältää ajatuksen siitä, että tyttöjen ja poikien kehojen täytyisi olla tietynlaisia. Siinä mielessä se on ongelmallista.

Toisaalta, jos sanotaan, että niin ei voi sanoa, niin siitä voi tulla sellainen olo, että transsukupuoliselta kiistetään oikeus tuntea dysforiaa, kehoristiriitaa. Jos oma keho näyttää väärältä ja muut tulkitsevat sen aina väärän sukupuolen kautta, eikö silloin ihmisellä ole oikeus sanoa, että hän on syntynyt väärään ruumiiseen?

Tässä pohdinnassa on paljon kysymyksiä ja hyvin vähän vastauksia. Suureksi osaksi siksi, että tähän ei ole oikeita vastauksia. Ydinasia on kuitenkin siinä, että pitää aina kuunnella sitä, mitä ihminen itse sanoo omasta kehosuhteestaan ja kunnioittaa sitä. Jos ihminen sanoo, että hän tuntee syntyneensä väärään kehoon, tunne on validi sellaisenaan. Teknologia ei ainakaan toistaiseksi salli meidän hypätä kehosta toiseen, mutta kehon sukupuolisena nähtäviä piirteitä on kyllä mahdollista muuttaa ja ehkä sitten keho alkaa tuntua enemmän omalta. Vähän kuin asunto, johon vanha asukas on jättänyt kaikki tavaransa alkaa tuntua kodilta vasta, kun omat tavarat on tuotu tilalle.

Kommentit

  1. Hyvä teksti. Sori, kun intouduin kommentoimaan tätä blogia näin paljon, mutta tämä oli tosi hyvä löytö. Tämä oli linkattu tuonne suomi24-transosastolle, jossa joku kyseli transaiheisia blogeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään, tämä itse asiassa ilahdutti minua suuresti. Täällä ei varsinaisesti tunnu olevan liiaksi saakka kommentoijia :D

      Poista

Lähetä kommentti