Sukupuolikaavioita

Yritän nyt kuvailla omaa sukupuoltani ja suhdettani sukupuolijärjestelmään ja siihen, mitä minun haluttaisiin milloinkin olevan. En pysty yhdessä blogikirjoituksessa käymään aivan kaikkia aspekteja läpi, mutta yritän selittää sen, mitä selitän mahdollisimman simppelisti.


Tässä on äärimmäisen yksinkertainen ja helppo kaavio ymmärtää sukupuoltani. Jos minun välttämättä haluaisi olevan nainen, se tarkoittaisi sitä, että naiseuden määritelmää täytyisi laajentaa niin, että minä sopisin sinne. Ei, se ei riittäisi, että "maskuliiniset naiset" hyväksyttäisiin naisiksi. Maskuliiniset naiset ovat jo naisia. Ihmiset, jotka pitävät tätä ongelmieni ratkaisuna, eivät oikeasti näe minua, vaan olettavat minun olevan joku toinen, joka jo sopii naiseuden määritelmään.


Miten naiseuden määritelmää sitten täytyisi laajentaa? Siten, että määritelmän sisälle päätyisivät henkilöt, jotka eivät ajattele itseään naisina, tai halua itseään puhuteltavan naisiksi, vihaavat tissejä, eivät halua näyttää naisilta, näyttäisivät mieluummin miehiltä, eivät koe olevansa naisia ja näkevät naiseuden jonain roolina, joka täytyy suorittaa ennemmin kuin itsensä yhtenä ominaisuutena. Tai sitten naisia olisivat kaikki, jotka eivät ole miehiä.

 

Se olisi myös hyvin pöljä ja ongelmallinen lähestymistapa sukupuoleen. Oikeasti, jos molempia sukupuolikategorioita laajentaisi tasaisesti, niin putoaisin ennemmin mies- kuin naiskategoriaan.


Jotkut ovat myös kyllästyneet sukupuoliin ja sen ongelmallisuuteen ja ehdottaneet, että poistettaisiin kaikki sukupuolet ja sukupuolisten olentojen sijaan olisimme vain kaikki ihmisiä.


Vähemmän yllättäen tämäkään ei ole ongelmaton lähestymistapa. Vaikka esimerkiksi minulle se ei olisi mikään ongelma, että sukupuolet lakkaisivat käsitteenä olemasta, edelleen monet kokevat saavansa sukupuolisesta määritelmästään lisäarvoa identiteetilleen ja sosiaalisille suhteilleen. Edelleen valtaosalle väestöstä sukupuoli on merkittävä tekijä esimerkiksi kumppaninvalinnassa, sosiaalisissa suhteissa ja omassa identiteetissä. He myös kokisivat heiltä riistettävän jotain, jos sukupuolet yritettäisiin poistaa. Silloin heidän omaan itsemäärittelyynsä ja identiteettiinsä yritettäisiin kajota samoin, kuin tehdään jatkuvasti transihmisille (mitä kyseistä ratkaisumallia ehdottaneet pitävät myös vääränä).

Ei sen puoleen sen toteuttaminen olisi myös täysin mahdotonta. Sukupuoli on niin tärkeä osa ihmisen identiteettiä ja minäkuvaa, ettei sitä voi vain lakkauttaa.

Noh, entäs sitten ne ~biologiset ominaisuudet~?

Mietitäänpä. Voimmeko määritellä naisiksi vain henkilöt, jotka kykenevät tuottamaan munasoluja ja kantamaan jälkeläisiä? No emme voi. Silloin lapsilla, vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, steriloiduilla tai muutoin lisääntymiskyvyttömillä naisilla ei olisi oikeutta kutsua itseään naisiksi. Ja mistä lisääntymiskykyisyyden edes tietää, ennenkuin sitä testaa? Aivan, ei oikein mistään. Eli ei synnyttäneistä naisista ei voisi sanoa varmuudella ovatko he naisia vai eivät.


Tällöin naisia voisi siis olla vain lisääntymiskykyiset äidit. Tällöin myöskin sukupuoli olisi muuttuva ominaisuus. En oikein tiedä, millaista virkaa tällaisella sukupuolikategorialla olisi nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Tätä pöljyyttä on myös yritetty kiertää laajentamalla naiseuden kategoriaa tulevaksi ja menneeksi potentiaaliksi tuottaa munasoluja ja synnyttää. Tässä on se ongelma, että emme voi oikeasti tietää henkilöistä, jotka eivät ole synnyttäneet koskaan, että onko heillä nyt, ollut tai tuleeko koskaan olemaan kykyä tuottaa munasoluja ja synnyttää.

Jos taas perustamme sukupuolen sille, mitä oletamme mahdollisten lisääntymisominaisuuksien olevan, olemme varsin kummallisilla vesillä. Sama oikeastaan pätee myös kromosomeihin. Emme oikeasti voi tietää omia kromosomejamme testauttamatta niitä. Toki suurimmalla osalla tietynnäköisiä henkilöitä on kromosomipari XX ja toisella tavalla tietyn näköisillä XY, mutta hekään eivät voi oikeasti tietää sitä varmaksi. Siihen, mitä me tulkitsemme toisen sukupuolen olevan ei nimittäin vaikuta kromosomit tai lisääntymisominaisuudet. Niitä me emme voi nähdä päälle päin.

Nämä on niitä, mitä useimmiten tarkoitetaan biologisella sukupuolella. Biologisia ovat myös muut ominaisuudet kuten hormonitoiminta ja aivot. Hormonitoiminta vaikuttaa hyvin keskeisesti siihen, miltä me näytämme ja miten muut tulkitsevat sukupuoltamme. Hormonitoiminta on voinut myös vaikuttaa aivoihin. Onko tarpeellista edes sanoa, että aivotkin ovat biologiaa? Ja nimen omaan aivot ovat nykytutkimuksen valossa se, mikä tekee ihmisen sukupuolikokemuksen ja transihmisestä transihmisen. Hormonitoimintaa ja genitaaleja on paljon helpompi muuttaa niin, että transihminen kokee kehonsa omakseen, kuin aivoja niin, että sen sukupuolikokemus muuttuisi kehoa vastaavaksi.

Siksi sukupuoli on aivoissa. Ja minun aivoni sanovat, etten ole mies tai nainen.

Kommentit

Lähetä kommentti