Kakkaa ei kinosta

Meillä on nyt kolmatta viikkoa (hataran muistini mukaan) keittiöremontti menossa. Keittiö on tyhjennetty kaikesta – myös leivinuunista ja väliaikainen keittiö tehty kellariin. Kuten monet muutkin ovat varmasti huomanneet: pientä remonttia ei ole olemassakaan. Ei vallankaan jos on keittiöstä puhe (vieläpä aika suuresta sellaisesta). Kellari piti tietenkin remontoida ensin, jotta se saatiin muunnettua väliaikaiseksi keittiöksi. Sinne tehtiin 'siinä samalla' kaikkea sellaistakin, mikä ei sinänsä liity varakeittiönä toimimiseen (kuten ikkunoiden ja oven vaihtaminen, alapihan tasoittaminen, pannuhuoneen ikkunan muuraaminen umpeen yms).

No kun tehdään keittiöremonttia, joudutaan kuitenkin laittamaan joitain vesi- ja sähkösysteemejä uudiksi. Siinä samallahan tietenkin kannattaa laittaa siitä seinän toiselta puolelta vessa ja pukuhuonekin kuntoon. Niiden remonttia kun on mietitty muutenkin jo pitkään.

Nyt meillä on siis: kellari remontoitu ja keittiö, vessa ja pukuhuone remontissa. Keittiössä on sentään vielä seinät ja lattia tallella. Vessasta ja pukuhuoneesta ei voi sanoa samaa.

Tulin kotiin torstaina, opintoretkemme jälkeen. Opintoretki venytti päivää ja saimme siksi perjantain vapaaksi. Avaan vessanoven. Astun pimeään vessaan. Lyön valon päälle ja säikähdän aivan helkkaristi, kun huomaan seinän puuttuvan vierestäni. Silloin vessassamme oli vielä lattia ja pönttö tallella. Nyt on molemmat poistettu. Meidän on käytävä vessassa pihan toisella puolella, isän metallifirman vessassa. Kun on illalla mukavan raukea ja uninen ja jo menossa nukkumaan, niin aina silloin tällöin huomaa, että sitä voisi käydä vessassa ennen nukkumaan menoa. Nyt sen ajatuksen jälkeen tulee heti perään ajatus: Onko pakko? Ja niin sen siirtää mieluiten aamuun, jos vain pystyy.

No se vessa on on siis pienen metallipajan vessa ja vähän sen näköinenkin. Vessan hygieniataso ei luonnollisestikaan tyydyttänyt äitiäni, joten tietenkin se pitää siivota, aamulla. Äiti oli juuri siivonnut pytyn ja levittänyt kaikki hienot aineet vessan lattiaan, kun tulen paikalle ja sanon:
”Arvaa mitä? Mulla on hätä.”
”Lattialla on vettä.”
”No arvaa kiinnostaako se kakkaani?”
”Odota hetki...” äiti sanoi ja nosti pesuainetonkan pois vessasta.

Pääsin sitten vessaan ja kastelin lattialla housuni. Parempi kyllä sekin, kuin tyhjentää suoli housuun. Kakkaa ei kiinnosta olosuhteet.

Kommentit