2/3 pääsykokeesta suoritettu

Tällä viikolla oli tiistaina Oulussa pääsykokeet. Sieltä tulin kotiin ja lähdin melkein saman tein opistolle hakemaan tavaroitani ja hyvästelemään opistokaverini. Perjantaina meillä olisi ollut kevätjuhla, mutta Tampereen pääsykokeet olivat samana päivänä, joten jouduin lähtemään jo torstaina kotiinpäin ja vähän lähemmäs Tamperetta.

Oulun pääsykoekirjat sain kaikki luettua ihan hyvin, mutta ensin lukemastani romaanista jäi vähän huonosti mitään mieleen. Olisi pitänyt lukea se vielä toiseen kertaan, niin olisi jo lähtökohtaisesti analysoinut romaania noiden Kirjallisuudetutkimuksen peruskäsitteiden keinoin. No, kun kummastakaan ei jäänyt aivan mahtavasti mitään mieleen, koska keskityin lopuksi vain tankkaamaan Lentävän hevosen runoanalyysijuttuja (joiden luulin minulla olevan huonommin hanskassa), proosa-analyysi tehtävä meni vähän miten meni. Siihen jäi tunti aikaa, sillä käytin yllättäen mielekkäämpään runo-analyysiin kolme tuntia.

Runo-analyysi oli runosta, joka oli osiosta nimeltään "Sudenmorsian". Taisin jopa hymyillä lueskellessani sitä ensimmäistä kertaa ja nautiskelin fiiliksestä, kun runo lähti aukeamaan. Sattumoisin olen tehnyt kaksi kirjallisuudentutkimusta Aino Kallaksen teoksesta Sudenmorsian ja kyseinen teos on mulla ihan omassa kirjahyllyssäkin.

Tampereen pääsykokeet olivatkin sitten ikävämmät. Ensimmäinen osio meni enimmäkseen lonkalta (ja hyvin lyhyesti). Siinä kysyttiin jonkun kritiikistä kirjallisuuden luonnollista tutkimusta kohtaan (tai jotain sinne päin). Toisessa tehtävässä oli käsitteitä. Kolmesta käsitteestä varmaksi tiesin kaksi, mutta niistäkin jäi fiilis, että olisi pitänyt kertoa jotenkin paremmin.

Viimeiseksi tehtäväksi valitsin Oulun pääsykokeiden perusteella runoanalyysin. Muutamaan kertaa piti runot lukea läpi, ennenkuin alkoi hahmottua aiheen käsittelytapa ja merkitykset. Ihan hyvin niistä tuntui irtoavan asiaa. Jäi vain kummastuttamaan tehtävänannossa ollut "Pohdi myös miten pääsykoekirjojen käsitteitä voisi hyödyntää analyysissä". Tulkitsin sen jonkinlaiseksi muistutukseksi, että niitä kannattaa ajatella ja käyttää vastaustekstiä kirjoittaessa, mutta ei niinkään käsitellä aihetta.

Vielä olisi Rovaniemellä 13 ja 14.6 päivä pääsykokeet jäljellä. Ne siis tosiaan ovat tiedossa. Sain viikko sitten pääsykoekutsun, eli ennakkotehtäväni kelpasivat.

Sinne pitäisi vielä lukea tuo pääsykoekirja (joka on onneksi yksikössä, eikä monikossa, kuten kirjallisuudessa) ja tehdä tuo ennalta valmisteltava tehtävä, johon mulla olisi jo idea valmiina.

Kommentit