Joulun paha olo

Tapaninpäivä – joulu on ollut ja mennyt. Paketit annettu ja saatu ja jouluruokia syöty kyllästymiseen asti. Mietin tässä, että mikä kuuluu olennaisena osana suomalaiseen jouluun ja tajusin, ettäs e on oikeastaan pahoinvointi. En nyt tarkoita mitään hienoa henkistä pahoinvointia ja kaamosmasennusta tai muutakaan vastaavaa paskaa.

Tarkoitan ihan oikeaa, fyysistä pahoinvointia. Tullakseni ymmärretyksi minun varmaan pitää selventää, mitä perinteisenä suomalaisena jouluna oikeastaan tehdään: Ensin siivotaan ja touhutaan hiki hatussa, mistä monille saattaa tulla joulustressi (uuu... henkistä pahoinvointia...). Kun kaikki on lopulta valmista jouluaattopäivänä ei oikeastaan tehdä paljon mitään. Paitsi syödään – kunnes ollaan niin täynnä, että tulee paha olo. Mitäs sitten tehdään? No mennään tietysti saunaan ja saunotaan kunnes tulee paha olo. Oi, sitten ollaankin kylläisiä ja puhtaita -lievästi sanottuna- ja valmiita tutkimaan mitä cocacolanpunainen pukki toikaan. Avataan lahjoja ja syödään lahjaksi saatua karkkia niin kauan, että paketit on auki ja sokerihumala laskenut sokerikrapulaksi ja huonoksi oloksi...

Kaikki tuntuu varsin nurinkuriselta, kun miettii, minkä muistoksi meidän tätä pitäisi juhlia. Syntymästä haisevassa tallissa keskellä yötä pitäisi olla ähkyt ja yltäkylläisyys kaukana.

No ollaan sitten realistisia. Ei me oikeasti Jeesuksen syntymää juhlisteta. Jeesus syntyi ensinnäkin ennen vuotta 4 ekr, koska silloin paljon puhuttu Herodes kuoli. Toisekseen Jeesus syntyi huhtikuussa, koska ei joulukuussa oikeasti ole sielläpäin paimenia laitumilla.

Miksi olemme sitten ristineet 24.12 Jeesuksen syntymäpäiväksi? Syy on kristinuskon sopeuttaminen helpommaksi omaksuttavaksi suomalaisten omaan pakanauskontoon. Tällä paikalla oli vanhastaan jonkinlainen aurinkojuhla, johon liittyi olennaisena osana mässäily. Sille vain annettiin uusi jumala.

Kuten Suomessa ja muualla maailmassa näkyy, useimpien joulunvietossa on hyvin vähän nähtävillä uskonnollisia elementtejä. Sinänsä on siis jotenkin turhaa valittaa kristinuskon häviämisestä joulussa, kun se oli alunalkaenkin pakanajuhlan päälleliimattu kulissi. Joulu on kulutusjuhla. Se ei ole modernin maailman muuttama, se on ainoastaan sopeutunut moderniin maailmaan. Aina Suomessa on silloin mässäilty.

Ei mikään ihme, että joulusta tulee paha olo.

Kommentit