Pussiin puhumisesta

Voimmeko arvostella toisten toimia ja millä perustein? Mietin tällaista kysymystä ja tein jonkinlaisen selonteon mielipiteistäni ja toimintamenetelmistäni.

Filosofisessa mielessä puhutaan itseis- ja välinearvoista. Itseisarvo on jotain, mitä pidetään arvokkaana vain sen itsensä tähden, mutta välinearvo on arvokasta sen tähden, että sillä voidaan saavuttaa jotain muuta.

Itseisarvoja on ihmisillä hyvin erilaisia. Olemme tästä yhtä mieltä? Jos meidän mielestämme jonkun toiminta on väärin tai antiarvokasta ja haluamme toisen huomaavan toimivansa väärin, meidän on ensin otettava selvää, että toinen pitää samoja itseisarvoja kuin me. Sen jälkeen voimme eritellä, toimiiko toinen henkilö arvojensa vastaisesti. Jos henkilö toimii arvojensa vastaisesti, voi helposti kyseenalaistaa kyseisen toiminnan. Tällöin kyseinen henkilö niin sanotusti on puhunut itsensä pussiin.

Tässä on se salaisuus, miksi niin monet huomaavat puhuvansa itsensä pussiin seurassani. Voin lohduttaa: se ei tarkoita, että olisitte tyhmiä, korkeintaan hieman ajattelemattomia. Älyä osoittaa se, että te sentään huomaatte puhuneenne itsenne pussiin. Te voitte vielä kehittyä. Kaikki eivät huomaa, tai halua huomata. Sellaisten kanssa meinaa joskus mennä hermot.

Kommentit