"Miksi et halua Wanhojen tansseihin?"

”En halua.”
”Mutta kun se on kivaa.”


Kyseessä on valinnainen kurssi. Yhtä hyvin voisin esittää vastakysymyksen, miksei kysyjillä ole vaikkapa kuvaamataidon tai filosofian kursseja. Se kuuluu minun käsitykseeni kivasta. Tanssikurssi ei niinkään. Pidän vähän outona, että tarvitaan peruste sille, ettei ota jotain kurssia. Enemmänkin tarvitsisin perusteen sille, miksi ottaisin jonkun kurssin.

Äitini kyseli tänään mikä on se perimmäinen syy, miksen halunnut sinne. Kun minulla osallistuminen ei olisi ollut edes siitä kiinni, että olisi ollut vaikeaa löytää pari. Jokin minussa vain pisti vastaan sille, että ottaisin sen kurssin.

Miksen halunnut sitä? 

Vastasin äitelle, että koska en pidä siitä häslingistä. Hän kysyi, mikä siinä ärsyttää? Koska en pidä tanssimisesta? Se oli osittainen syy. Olisin silti voinut mennä kaverini pariksi sinne siltikin.

Koska en pidä puvuista? En ole kovin innokas hommaamaan mekkoa ja yrittämään vaikuttaa hienolta. Se ei jotenkin tunnu hyvältä. Silti sekin olisi vielä hoitunut, vaikkakin vähän pitkin hampain, jos antaisin puvun tekemisen serkulleni. Takaraivostani nousi jo siinä vaiheessa, kun äite tätä kysyi yksi vastaus, mutta en oikein saanut sitä järkevästi esille aluksi ja se tuntui jotenkin vähän pöljältä. Syy on oikeastaan kengät.

Minulle on muutoinkin vaikeaa löytää sopivia kenkiä ihan arkikäyttöön ja juhlakenkiä melkein mahdotonta. Tanssikengät on katastrofi. En tykkää yhtään korosta, enkä kapeista kengistä. Juhlakengät puristavat tai lähtevät jalasta. Tanssikengillä pitäisi tanssia suunnilleen se koko päivä. Jaloissani on astuntavirhe, jota on yritetty korjata pohjallisilla. Kun sain syyn selitettyä äidilleni hän itse huomasi loput, mitä en ollut itse edes vielä tietoisesti tajunnut. Jos paino tulee kovin väärällä ja oudolla tavalla nilkalle ja rasittaa sitä, niin olisi ihme, jos olisin vielä parin tanssin jälkeen jaloillani.

Sellaisen syyn minä löysin. Myöhemmin tosin tuumin, että paskanmarjat, kyllä minä yhden päivän typeriä kenkiä olisin kestänyt, jos olisin halunnut. Mutta kun en halunnut ja se oli helppo antaa syyksi.

Eli, se mitä haluan selittää, on, että ihmiset joko haluavat ottaa sen kurssin tai sitten eivät. Neutraalia syytä tytölle jäädä pois sieltä ei sitten ilmeisesti ole. Kuten vain se, ettei satu kiinnostamaan. Pitää olla joku syvempi syy. Ainakin syy, minkä selittää muille.

Vituttaa.

Kommentit