Sukupolvikokemuksia töistä

Haluan jakaa teille kolme satunnaista kokemusta viimepäiviltä, jotka koen liittyvän jollain tapaa sukupolveeni ja suhteeseemme työhön.


1. Itsekkäät opettajat

Ylellä oli joku aikaa sitten juttu, jossa kehystettiin opettajat itsekkäiksi, kun he eivät enää koe yhteiskunnallista vaikuttamista tärkeimpänä tehtävänään töissä, vaan perustarpeiksi miellettyjen tarpeiden täyttämisen. Sellaisten, jotka liittyvät ruokaan, turvallisuuden tunteeseen, lämpöön, lisääntymiseen ja niin edelleen. Sellaisten, jotka ovat aiemmille sodan jälkeisille sukupolville olleet Suomessa itsestäänselvyys. 

Tästä oli Ylellä myös kädenlämpöinen jatkojuttu, jossa yritettiin tuoda 'toista näkökulmaa' esiin. 


2. 3000 euroa vähemmän kuussa, jee

Näin linkkarissa postauksen, missä joku hehkutti sitä, miten on aloittanut työssä, josta tienaa 3000 euroa kuussa vähemmän kuin edellisessä työssään ja on siitä innoissaan. Jos jokin on vastakohta milleniaalien sukupolvikokemukselle, niin varmaan se linkkaripostaus. 

Mä olen ollut elämästäni hyvin vähän aikaa työttömänä. Mulla on korkeakoulutus. Tähän päivään mennessä mä en ole koskaan tienannut 3000 euroa kuussa. Mulla ei mene edes huonosti. Tällä hetkellä teen töitä osa-aikaisesti ja mulla on paras tuntipalkka, mitä mulla on ollut koskaan aiemmin.


3. Eksist- milleniaalinen kriisi kesken työpäivän

Tänään myös pysähdyin hetkeksi miettimään, miten paljon töitä onkaan olemassa siksi, että teemme töitä. Siis ihan vaan töitä töiden vuoksi. Kaikki työ, joka on olemassa ’tehostaakseen’ jonkun muun töitä on työtä työn vuoksi.

Tätä muutaman sekunnin mietittyäni tulin siihen tulokseen, että tämäkin taitaa olla milleniaalin sukupolvikokemuksia: pysähtyä miettimään, millaisessa helkkarin yhteiskunnassa me oikein elämme. Miksi me teemme töitä, tehdäksemme töitä? Osa siitä kaikesta on ihan varmasti ihan turhaa työtä. On varmaan sellaisia juttuja, jotka tekevät elämästä (ja työstä) kivempia, mutta on myös aivan varmasti töitä, jotka ovat ihan turhia – tai ihan turhia ainakin, jos asiat tekisi vähän järkevämmin.

Kommentit