Koirarotupohdinta 2017

Koirakuume iskee jälleen.

Halusin taas kiduttaa itseäni ja miettiä metodia valita koira. Ensisijainen kriteerini on terveys. Kaikilla koiraihmisillä tuntuu olevan siitä oma subjektiivinen näkemyksensä, joten päätin, etten voi luottaa kenenkään sanaan. Haluan objektiivista informaatiota.

Mistä saan objektiivista informaatiota? KoiraNetin jalostustietojärjestelmästä. Järjestelmä ei ole toki täydellinen, mutta se on objektiivisin ja kattavin järjestelmä ja lähde, joka minulla on saatavilla ensimmäiseen karkeaan karsintaan. Haluan nimittäin käydä läpi mahdollisimman ennakkoluulottomasti mahdollisimman suuren määrän rotuja ja päättelin, että helpoin terveyskriteeri tulee kuolinsyytilastoista. Jos rodun keskimääräinen elinikä on päälle 10 vuotta on huomattavasti epätodennäköisempää, että rotu olisi lähtökohtaisesti kovin sairas. Koska kovin pienestä otannasta on vaikea saada hyvää kuvaa kokonaistilanteesta, rajasin valinnan niihin rotuihin, joista KoiraNetissä on vähintään 500 yksilöä. (Jos haluaa vielä parempia tuloksia, voi nostaa tämän tuhanteen yksilöön.)

En ainakaan itse pysty keksimään tämän parempaa tapaa seuloa mahdollisimman nopeasti, ennakkoluulottomasti ja objektiivisesti eri rotujen terveyttä. Toki metodi ei ole täydellinen ja ennen koiran hankkimista tutkin vielä rotua tarkemmin myös terveyden osalta, mutta tällä tavalla saa rajattua vähän inhimillisemmäksi sitä rotujen laajaa valikoimaa päätöksenteossa. Sairauksien lisäksi metodi karsii myös kaikkein onnettomuusalttiimmat ja todennäköisemmin häiriökäyttäytyvät rodut. Minulle kuollut koira on kuollut koira, vaikka olisi ollut kuinka terve.

FCI 1
Belgianpaimenkoira
Partacollie
Pumi
Pyreneittenkoira (pitkäkarvainen)
Schapendoes
Schipperke
Shetlanninlammaskoira

FCI 2
Snautserit (ei suur- tai kääpiö)

FCI 3
Australianterrieri
Bedlingtoninterrieri
Borderterrieri
Cairnterrieri
Irlanninterrieri
Kettuterrieri
Manchesterinterrieri
Norwichinterrieri
Silkkiterrieri
Skotlanninterrieri
Valkoinen länsiylämaanterrieri
Vehnäterrieri
Walesinterrieri
Yorkshirenterrieri

FCI4:
Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira
Pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira
Pitkäkarvainen mäyräkoira

FCI 5:
Basenji
Islanninlammaskoira
Japaninpystykorva
Länsigöötanmaanpystykorva
Suomenlapinkoira

FCI6
Petit basset griffon vendéen

FCI7
Unkarinvizla (lyhytkarvainen)

FCI8:
Kultainennoutaja

FCI 9
Bichon frisé
Coton de tulear
Griffonit
Havannankoira
Kromfohrländer
Llhasa apso
Löwchen
Papillon
Petit Brabancon
Shih tzu
Tiibetinspanieli
Tiibetinterrieri
Villakoirat

FCI 10
Whippet

Myöhemmin todennäköisesti rajaan tästä ensiksi pois kaikkein voimakkaimmin riista- ja vahtiviettiset rodut, mutta olkoot nyt nämä kaikki tässä, Pohtin rodun soveltuvuutta elämäntilanteeseeni vasta kun tiedän, millainen elämäntilanteeni tulee olemaan. Tämä olkoon vaikka muistilistana silloin.

P.S. Olen vain ihminen, joten teen virheitä, mikäli bongaat KoiraNetin jalostustietojärjestelmästä jonkun rodun, joka täyttää kriteerini, mutta ei ole listalla, pistä viestiä (tai jos tänne on vahingossa eksynyt joku, joka ei täytä kriteerejä).

Kommentit

  1. Kannattaa ottaa huomioon myös ns. henkinen terveys. Esim. belgianpaimenkoirissa ja shetlanninlammaskoirissa on "suht paljon" luonnevikaisia koiria. Perustan tän siis yleiseen käsitykseen ja omiin havaintoihin. Ja petit brabancon on lyttykuonoinen mulkosilmä, en tiedä voiko sitä sanoa periaatteessa terveeksi :D meidän äidillä on sellainen ja ei sillä kyllä periaatteessa ole fyysistä vikaa, ei ole lääkärillä joutunut käymään mutta lähtökohtaisesti kyllä rakenteeltaan pilalle jalostettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnollisestikin! Kuten sanottua, tää oli todella karkea esikarsinta. Yleensä ihmiset valitsevat koiransa suunnilleen siitä rotuvalikoimasta, minkä he sattuvat tietämään tai mikä osuu kohdalle. Itse halusin tutustua myös uusiin rotuihin mahdollisimman ennakkoluulottomasti.

      Vasta sen jälkeen, kun oon käyttänyt mun helpot ja nopeat karsintakriteerit, alan tutkia jäljelle jääneitä rotuja tarkemmin rotuominaisuuksien, perinnöllisten sairauksien, hermorakenteen ja muiden suhteen. Kun ottaa huomioon esimerkiksi griffonien rakenteen, on hyvin todennäköistä, että niillä kulkee sun toista perinnöllisinä sairauksina, mutta katson sen sitten aikanaan. Plus lyttykuonot on musta myös ihan rehellisesti sanottuna rumia :'D Mut tähän mennessä olen halunnut välttää omien ennakkoluulojeni vaikutusta ja sitä, että tietoisesti ohjaisin valintaa jo lähtökohtaisesti "cooleina" pitämieni rotujen suuntaan.

      Sheltti ja belggari ovat molemmat todella aktiivisia ja suosittuja rotuja. Ei siis ole sinänsä yllättävää, että käytöshäiriöisiä yksilöitä voi tulla vastaan, kun ihmiset ei oikein osaa. Jostain syystä myös nimenomaan käytösongelmaisiin koiriin kiinnittää enemmän huomiota. En tiedä tällä hetkellä riittäisikö mullakaan energia keksimään niin aktiivisille koirille tekemistä.

      Tämä rajasi myös jo ulos sellaisia rotuja, joita olin aiemmin harkinnut (kuten eurasier ja husky). Mutta toisaalta tämän myötä on myös noussut mielen päälle uusia ja kiinnostavia rotuja, joihin täytyy päästä tutustumaan tarkemmin.

      Poista
    2. itse tykkään eniten FCI5-ryhmän koirista, mun mielestä koiralla pitää olla pystyt korvat ja muuten mahdollisimman "sutta muistuttava" rakenne, eli ei liian iso/raskas, liian lyhyet jalat tms. Mutta mulla on tällä hetkellä arkapaska valkoinenpaimenkoira ja adhd schipperke :D

      Poista
  2. Tuohon kennelliiton kuolinsyylistaan ei voi kyllä luottaa juuri minkään vertaa. Sinne ilmoitetaan kuolinsyitä ja -ikiä erittäin vaihtelevalla aktiivisuudella, jonka vuoksi terveen ja pitkäikäisen rodun keskimääräinen kuolinikä voi olla paljon huonompi kuin sairaalla rodulla, jonka harrastajat eivät ole aktiivisia tai jättävät tahallaan ilmoittamatta asiat. Ja lisäksi monet rodut, joita kuolee työkäytössä rajautuvat pois, koska niitä kuolee jäädessään nuorina auton alle jne, joka ei varsinaisesti kerro rodun vaivaisuudesta tai onnettomuusalttiudesta seuraelämässä mitään.

    Sinulla on esimerkiksi tuossa listalla todella vaivaisia rotuja montakin kappaletta ja sitten pois on rajattu rotuja, joiden terveys on selkeästi parempi ja ikä pidempi kuin joillain tässä listalla. Esim. husky ja eurasierkin on aivan taatusti terveempi kuin monet tuolla listalla ja suomenlapinkoira ei taatusti ole pois jäänyttä lapinporokoiraa terveempi tai pitkäikäisempi.

    VastaaPoista
  3. Lisätään vielä, että yleensä kannustan tutkimaan juuri tilastoja terveyden ja luonnetestien osalta, mutta tämä tilasto on yksi kaikkein epäluotettavimmista. Se kun on juuri sellainen, jonne ilmoitetaan kun koira kuolee traagisesti nuorena, mutta 16-vuotiaaksi elänyttä vanhuuteen kuollutta eläintä ei jaksa kukaan ilmoittaa. Siksi keskimääräiset eliniät ovat sen mukaan monilla roduilla todellisuutta paljon alhaisempia.

    VastaaPoista
  4. Näköjään tämä ei lähettänytkään vastaustani. Pistän nyt lyhyesti ja toistamatta samaa, mitä olen sanonut blogiviestissä: metodissa on omat ongelmansa, mutta kaikkien terveystilastojen ja luonnetestien tulosten tutkiminen jokaisen rodun kanssa on vaan yksinkertaisesti aivan törkeän iso homma ja olen aivan liian laiska siihen. (Lisäksi sekään ei välttämättä anna kunnollista kuvaa, sillä kaikkia rotuja ei testata yhtä laajasti.)

    Metodissa on omat ongelmansa ja siksi otan myöhemmin harkintaan (kun tiedän tarkemmin mitä haluan koiralta ja mitä voin tarjota sille) ulos tältä listalta rajautuneita. Kun tiedän tarkemmin omia kriteerejäni, niin minulle on myös vähän enemmän järkeä suositella jotain koirarotuja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti