Muun edut

Olen monesti jo blogissani vinettänyt siitä, mitä vaikeuksia binäärisen sukupuolijaon mieheyden ja naiseuden ulkopuolelle asettautuminen aiheuttaa. Joku voisi ehkä jopa kysyä, miksi edes kannattaa olla ei-binääri.

Oikeastihan vastaus on, että ei kannatakaan olla. Paljon helpommalla pääsee, jos vain on kiltisti binääri. Valitettavasti sukupuoli ei taida olla valinta. Se vain on syvän essentiaalisella tasolla jotain, jota ihminen vain on. Ei kannata olla muunsukupuolinen. Jos kuitenkin sattuu sitä olemaan, sille ei voi mitään. Vessanpytystäkin voi tosin löytää sen kultareunuksen (vai oliko se sadepilven hopeareunus?).

Ei muunsukupuolisena oleminen siis kuitenkaan pelkkää kakkaa ole. (Välillä se on myös kusta.)

Selkein ja hyvin monelle osa-alueelle ulottuva positiivinen puoli siinä on tiedostavuus. Muunsukupuolisena huomaa paljon helpommin miesten ja naisten välisiä eroja ja ennen kaikkea eroavaisuutta siinä, miten heitä kohdellaan.

Kun sinut luetaan mieheksi, sinulle sallitaan tilaa; voit istua bussissa niin leveästi kuin huvittaa ja viereen istuva neiti yrittää istua siinä vieressä puolella pakaralla. (Oikeasti. Minulle kävi näin ja vaati kaiken keskittymiskyvyn, että sain oltua tuijottamatta neitiä suu auki. Tosissaanko hän sallii tämän minulle?) Naiseksi tulkitut henkilöt taas voivat saada viereensä yli-innokkaan keski-ikäisen miehen, jonka omasta mielestään hän on mitä sulavin playboy. Jos sinut tulkitaan naiseksi ja näytät eksyneeltä, vieressäsi on kohta viisi avuliasta suunnannäyttäjää. Jos sinut tulkitaan mieheksi ja näytät eksyneeltä, olet eksyksissä. Kato älynjatkeesi navigaattorista, missä olet. Piste.

Yhteiskunnallisina havainnoijina muunsukupuoliset ovat kullanarvoisia. He myös varmasti havaitsevat, kun jotain sukupuolitetaan tarpeettomasti. Kuten vaikka Tiimarin lastenkutsumallistoa. Tai silmälaseja (oikeasti, genitaaleillako niitä on tarkoitus käyttää?)

Muunsukupuolisena huomaa myös mielenkiintoisia eroavaisuuksia naisille ja miehille suunnatuissa tuotteissa. Esimerkiksi jostain syystä miehet eivät ilmeisesti käytä värillisiä sukkia. Tai värikkäitä vaatteita ylipäätäänkään. Eikä naisen kengännumero voi olla 42. Ja käytännössä täysin samasta tuotteesta tai palvelusta joutuu maksamaan eri hinnan, sukupuolen perusteella. Esimerkiksi vaikkapa partavaahto vs. säärten (ja ties minkä) sheivaamiseen tarkoitettu vaahto. Katsokaapa seuraavan kerran huviksenne kaupassa, mikä näiden hintaero on.

Viimeksi, kun katsoin, halvin (olisko ollu pirkka tai vastaava) naisten shaivausmönjä oli kalliimpaa kuin giletten parranajovaahto (kyllä, myös litrahinnaltaan). Ja jos olen oikein ymmärtänyt, gilette on vielä ihan brändi ja ilmeisesti jopa jokseenkin arvostettu tällä saralla. Oikeasti? Mitä helvettiä? Miten tätä perustellaan? Aivan, ei sitä tarvitse, koska kukaan ei kysy. Naiset ostaa naisten juttuja ja miehet miesten juttuja. Ei niiden välillä tarvitse vertailla hintoja. Noh, näistä pro tip teille: ostakaa värikkäät sukkanne naisten osastolta ja karvavaahdot miesten.

Jostain syystä myös ihan tavallinen hiusten leikkaus on paljon kalliimpaa naisille kuin miehille. Vaikka kysymys olisi täsmälleen samasta mallista. On varmasti myös paljon asioita, jotka ovat miehille kalliimpia kuin naisille. (Niistä voi vinkata kommentilla.) Luulisi, että nämä joistain tuotteista väkisin miehille suunnatut versiot olisivat sellaisia (niinkuin hammastahna ja about kaikki doven tuotteet). En tosin ymmärrä miksi kukaan haluaisi maksaa ylimääräistä siitä, että saa samaa paskaa eri värisessä tuubissa.

Tällaisten asioiden huomaaminen ja tiedostaminen siis auttaa säästämään rahaa ja toisinaan manipuloimaan ympäristöä kohtelemaan toivotulla tavalla. Tämän lisäksi yhtään gender-blend -taipumuksia omaavat yksilöt pystyvät mukautumaan hyvin monenlaisiin porukkoihin ja ymmärtämään hyvin erilaisia sukupuolirepresentaatioita. Parhaimmillaan muunsukupuolinen pystyy yhdistämään feminiiniset ja maskuliiniset taipumuksensa tavalla, joka jättää cis-ihmiset varjoonsa. Binäärin ulkopuolelle asettuminen myös mahdollistaa luontevan syyn napsia kummastakin tarjotusta vaihtoehdosta parhaat päältä. Ei tarvitse olla Nainen eikä Mies, omiakseen jotain näille tarjottuja tavaroita, luonteenpiirteitä tai abstraktimpia asioita.

Lisäbonuksena mukana on vielä viihde-elementti: aina voi myös hämmentää ihmisiä, jotka ovat tottuneet liian hyvin kaksinapaiseen sukupuolijärjestelmään.

Kommentit