Syntymäpäivistä

Olen monesti ihmetellyt, miksi suuri osa ihmisistä on syntynyt maalis- tai elokuussa. Itsekin olen esimerkiksi syntynyt maaliskuussa. Lapsuuden aikanen paras kaverini oli syntynyt elokuussa. Poikakaverini on syntynyt elokuussa. Poikakaverin sisko maaliskuussa.

FB:ssä kun tutkin syntymäpäiviä kuukautta kohden, huomasin, että maaliskuussa ja elokuussa on selkeästi syntynyt enemmän ihmisiä, kuin muina kuukausina. Samana päivänä poikakaverini kanssa oli syntynyt kolmekin henkilöä parista sadasta kaveristani. Luulisi että siinä porukassa olisi jokaiselle riittänyt omakin syntymäpäivä?

Käydessäni hiljattain eräässä ilmeisesti ensimmäisen tai toisen luokan luokassa, ala-asteella näin siellä jonkinlaisen kalenterisysteemin, johon oli merkattu, kuka oli syntynyt minäkin kuukautena. Maaliskuu ja elokuu voittivat sielläkin, yhdessä, tasapäisesti.

Entisestä, ala-asteaikasesta kymmenen hengen luokastamme oli muuten ainakin neljä syntynyt maaliskuussa. 40% siis. Se on aika paljon, kun sitä olisi 11 muutakin kuukautta, jona syntyä.

Synnytyssairaalassa, jonne naapurimme lähti tällä viikolla oli niin paljon synnytyksiä, että siellä oli suorastaan jonoa. Samana päivänä oli jo siihen mennessä tullut ilmeisesti ainakin seitsemän synnyttäjää. Hoitajat joutuivat tekemään ylitöitä... ja varmaan joutuvat vieläkin.

Pointtini varmaan tuli selväksi? Jostain syystä, kyseisinä kuukausina on syntynyt ja syntyy edelleen Suomessa enemmän lapsia kuin muulloin.

Maaliskuu... siitä yhdeksän kuukautta taaksepäin ja on kesäkuu. Kesälomat. Juhannus. Jeps. Selitys löytyy.

Elokuu... siitä yhdeksän kuukautta taaksepäin ja on... marraskuu? Mitä ihmettä? Mikä marraskuussa on niin kiihottavaa, sanan varsinaisessa merkityksessä, että seuraavana elokuuna alkaa pullahdella lapsia samassa tahdissa sienten kanssa? Syyslomat? Nekin taitavat olla jo lokakuussa, eikä joululomakaan ole vielä alkanut. Sitten lamppu syttyi. Pikkujoulut. Vaikka onkin vaikea uskoa, että sillä olisi näin merkittävää vaikutusta syntyvyyteen, niin näin nyt vain on. Ja minä en keksi muutakaan selitystä.

Kommentit