Fenyylianaal- eiku mikä?

Nykyään elintarvikkeiden tuoteselostetta ei voi lukea ilman wikipediaa. Kuinka moni tietää mitä on fenyylialaniini? Jos elintarvikkeessa lukee ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” onko se hyvä vai huono juttu? 100% henkilöistä, joilta olen tätä kysynyt ei ole tiennyt. Wikipedia sanoo fenyylialaniinista näin:

”Fenyylialaniini on välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, että elimistö ei kykene valmistamaan sitä itse, vaan sitä on saatava ravinnosta.”
Mutta myös näin:
”Veren korkea fenyylialaniinipitoisuus vahingoittaa aivojen kehitystä lapsilla, mikä johtaa kehitysvammaisuuteen. Aspartaamin hajotessa elimistössä vapautuu fenyylialaniinia, minkä takia sillä makeutetut elintarvikkeet tulee varustaa varoituksella ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.”

Kuinka moni tajuaa sen olevan varoitusteksti? Minun korvaani se kuulostaa samalta, kuin joskus maitopurkeissa luki jotain tyyliin: ”Sisältää runsaasti kalsiumia! Maito on hyvä kalsiumin lähde!”. On myös huolestuttavaa, että tekstissä varoitetaan vain fenyylialaniinista, eikä itse aspartaamista. Aspaartaami se ilmeisesti vasta kiero pirulainen onkin: Minä Olen: Älä edes harkitse sokeritonta!

Jos haluatte vähän asiallisempaa ja kenties vähemmän asenteellista pohdintaa kemikaaleista, kannattaa tutustua Kemikaalikimaraan.

Kommentit