Henkisestä iästä

Mielestäni henkistä ikää ei voi mitata millään testillä - vaikka niitä onkin sivumennen sanoen kiva tehdä. Oikeastaan ihmisellä ei edes ole "henkistä ikää". On vain kypsempiä ja vähemmän kypsiä ikäisiään. Sekin vaihtelee osa-alueesta riippuen. Mikä osoittaa missäkin iässä, että on kypsempi, riippuu iästä.

Tietyllä haarukalla (ehkäpä ylä-asteiästä eteenpäin) on kypsyyttä se että uskaltaa olla välillä lapsenmielinen. On oikeastaan kakaramaista yrittää olla kovin "aikuinen". Väittäisin, että suurin osa aikuisista ei pidä kypsänä käytöksenä örvelökännien vetämistä 13-vuotiaana. Monet eivät tosin pidä sitä kypsänä käytöksenä minkään ikäiseltä.

Luin jostain foorumilta kommentin, jossa väitettiin, ettei 14-vuotias voi olla 30-vuotiaan tasolla. Se kyllä pitää jossain määrin paikkaansa, mutta sen jälkeen perusteluna käytetty esimerkki ei ollut: "Esimerkiksi 30-vuotiaat haluavat oman talon, miehen, lapsia jne. Haluatko sinä sellaista?" Tai jotain sen suuntaista. Kypsä 14-vuotias mielestäni tietää, ettei halua sellaista, ennenkuin lähempänä kolmeakymmentä, koska ei ole valmis siihen elämäntilanteeltaan.

Kommentit